Neumann: Vitesse heeft te veel buitenlandse spelers

Trainer Herbert Neumann geeft toe dat het transferbeleid van Vitesse niet voor herhaling vatbaar is. De Duitse oefenmeester reageerde gisteren tijdens de training in het Gelredome op de 6-1 nederlaag van afgelopen zondag in het thuisduel tegen PSV. Hij erkende dat de buitenlandse aankopen van Vitesse een ,,gebrekkige communicatie in het veld veroorzaken''.

Op de vraag waarom Vitesse niet heeft geleerd van soortgelijke ervaringen bij Feyenoord en PSV, trok Neumann het boetekleed aan. ,,Achteraf bezien hadden we beter twee of drie Nederlandse spelers kunnen kopen. Teambuilding met zoveel nationaliteiten is een illusie. Ik kan in de kleedkamer de tactische besprekingen op papier zetten, maar als sommige jongens de tekst niet begrijpen, heb je als trainer een serieus probleem.''

In ruil voor het vertrek van de succesvolle spelers Machlas, Booth, Reuser en Westerveld koos Vitesse dit seizoen voor jonge, onbekende grootheden uit Mali, Roemenië en Joegoslavië. Volgens Neumann betreft het talentvolle voetballers die tijd nodig hebben om zich aan te passen. ,,Ze gaan naar Nederlandse les en kunnen een gesprek redelijk volgen. Maar in het veld denken voetballers vaak in hun eigen taal. Daarom speelden sommigen als een kip zonder kop. Door een taalprobleem ontstaan andere problemen.''

De naam van Neumann werd tijdens de eerste thuiswedstrijd voortdurend gescandeerd door het Arnhemse publiek. ,,Toen de fans zich openlijk tegen mij keerden, beleefde ik de twintig moeilijkste minuten in mijn voetballeven'', erkende Neumann gisteren. Hij was zondagavond te geëmotioneerd om meteen te reageren op het wedstrijdverloop. Een etmaal later sprak hij over ,,een nachtmerrie die ik niemand toewens''.

Neumann weigerde de schuld van het slechte spel bij zichzelf te zoeken. Hij is na afloop van de wedstrijd tegen PSV te rade gegaan bij vrienden en collega's. Zij ondersteunden zijn beslissingen. ,,Een koe in de kont kijken is heel makkelijk. Toch zou ik de volgende keer voor dezelfde opstelling en dezelfde tactiek kiezen'', stelde Neumann vast. Hij toonde begrip voor de kritiek van de supporters en hij houdt in zijn achterhoofd rekening met een eventueel ontslag bij Vitesse. ,,De druk wordt natuurlijk steeds groter. Ik loop lang genoeg mee om de consequenties van een slechte reeks te begrijpen'', sprak de trainer die een afkoopsom van ruim een miljoen gulden kan vragen.

Voorzitter Aalbers wenste gisteren niet expliciet naar buiten te treden over de crisis bij Vitesse. Wegens drukke werkzaamheden wil de voorzitter zich dit seizoen meer op de achtergrond houden. Hij liet zich toch verleiden tot een opvallende voorspelling. ,,We eindigen bij de eerste vier'', beloofde Aalbers zijn toehoorders in het Gelredome. Vitesse staat na twee competitieronden op de vijftiende plaats met één punt. Vorig seizoen eindigde de club als vierde.