Molen in de takels verkocht

De ruim tweehonderd jaar oude watermolen `De hoop doet leven' in Rijnsburg is vanochtend verkocht aan de Rijnlandse Molenstichting op het moment dat de molen in de takels hing. Eigenaar Bloemenveiling Flora, op wiens terrein de molen stond, kon het monument op deze manier als roerend goed verkopen.

Als de molen als onroerend goed was verkocht, had de Rijnlandse Molenstichting zes procent van de koopsom van 10.000 gulden aan overdrachtsbelasting moeten betalen. Bovendien scheelt het Bloemenveiling Flora 35.000 gulden aan omzetbelasting. Deze fiscale truc voor de verkoop van de molen als roerend goed was een idee van de Rijnlandse Molenstichting.

Terwijl de molen vanmorgen in de takels hing, regelde notaris F.van Rijckevorsel de overdracht aan de nieuwe eigenaar.

De molen is vanochtend gedeeltelijk ontmanteld, op een ponton gezet en het Oegstgeester Kanaal overgevaren. Enkele kilometers verderop, aan de Haarlemmer trekvaart in Voorhout, wordt de molen weer opgebouwd door molenbouwer Verbij uit Alkemade.

De totale kosten van verplaatsing en herbouw bedragen volgens L. Dijkman, voorzitter van de Rijnlandse Molenstichting, 750.000 gulden. Het grootste gedeelte (500.000 gulden) betaalt het veilingbedrijf. De provincie Zuid-Holland had 75.000 voor de verhuizing over en de Rijnlandse Molenstichting betaalt het restant, 175.000 gulden.

De molen moest verplaatst worden, omdat de uitbreiding van het veilingbedrijf ertoe leidde dat de molen uit de wind kwam te staan. Eerder was een convenant gesloten tussen de gemeente, de provincie en de bloemenveiling dat de windmolen als zodanig moest kunnen functioneren en dus voldoende wind moest kunnen vangen. In een cirkel van honderd meter rond de molen mocht daarom niet worden gebouwd.

Het veilingbedrijf had de maximaal mogelijke uitbreiding in de richting van de molen bereikt en mocht van de gemeente alleen verder uitbreiden als de molen verplaatst zou worden. De Rijnlandse molenstichting wilde zich over de molen ontfermen op voorwaarde dat zij eigenaar zou worden.