Keniaanse kongsi weer succesvol

De 3.000 meter steeplechase is het favoriete atletiek- nummer in Kenia. Daarom komt de beschuldiging van valsspelerij hard aan. ,,Ik ben boos omdat mijn naam is besmeurd'', zei Christopher Kosgei, die gisteravond wereld- kampioen werd.

Voor de geloofwaardigheid van twee Keniaanse atleten was de uitslag van de 3.000 meter steeplechase in Sevilla niet gunstig. Christopher Kosgei werd gisteravond wereldkampioen en favoriet Bernard Barmasai slechts vijfde. De twee hardlopers worden er van beschuldigd dat ze twee weken geleden in Zürich vals hebben gespeeld. Kosgei zou Barmasai hebben laten winnen om hem zo de kans op de jackpot van de Golden League, minstens 250.000 dollar, niet te ontnemen.

Barmasai zou dezelfde avond tegenover een Engelse radioverslaggever hebben toegegeven dat hij Kosgei tijdens de race had gemaand het rustiger aan te doen. Later herriep de wereldrecordhouder snel zijn uitlatingen. Er was helemaal geen sprake geweest van een samenzwering. Hij was verkeerd begrepen. ,,Ik kon gewoon niet sneller. Barmasai was te snel voor me'', beweerde Kosgei op zijn beurt.

Gisteravond in Sevilla bleek dat de rollen plotseling volledig waren omgedraaid. Barmasai was kansloos tegen Kosgei. ,,Ik heb hier getoond dat ik beter ben'', schreeuwde de winnaar. Het gebeurde na afloop in de euforie van de overwinning, maar hangende het onderzoek dat de internationale federatie IAAF in deze kwestie heeft ingesteld, was het geen gelukkige uitspraak. Over Zürich wilde Kosgei niets meer zeggen. ,,Ik weet niets van Zürich, dit is de WK!''

Een dag voor de start van de kampioenschappen in Sevilla had Kosgei nog wel over het voorval in Zwitserland gepraat. Hij was boos op de Westerse journalisten die zijn naam hadden besmeurd. Thuis in Kenia wordt dat hoog opgenomen. ,,Ik heb niets verkeerds gedaan'', verklaarde hij met een stalen gezicht. ,,Ze zeggen dat ik Barmasai een vriendendienst heb bewezen. Maar we zijn helemaal geen vrienden. Ik ken hem niet eens, want ik zie hem alleen tijdens wedstrijden. We komen uit een andere stad, we hebben een andere manager en we lopen op andere schoenen.'' Hetzelfde verhaal zal hij straks ook voor de onderzoekscommissie van de IAAF afsteken.

Het mag niet in de sport, maar het is wel begrijpelijk dat Barmasai en Kosgei het op een akkoordje hebben gegooid. Een kwart miljoen dollar is veel geld voor twee in armoede opgegroeide Kenianen. Barmasai, wiens manager de Nederlander Jos Hermens is, moet ook de twee resterende races in de wedstrijdreeks van de Golden League winnen om in aanmerking te komen voor de hoofdprijs. Of dat de komende weken zonder hulp van zijn landgenoten lukt, is de vraag. Barmasai bleek in Sevilla zeer vermoeid te zijn van het lange seizoen. ,,Ik heb te veel gelopen'', constateerde hij.

Barmasai kon zich evenals landgenoot Paul Kosgei niet mengen in de strijd om de medailles. Hij werd vijfde, de andere Kosgei zevende. Christopher Kosgei en titelhouder Wilson Boit Kipketer hielden de Keniaanse eer hoog. Ze wonnen goud en zilver. Thuis hadden ze ook niet anders verwacht. De steeplechase is hét atletiek-onderdeel in Kenia. Sinds Amos Biwott in 1968 in Mexico olympisch goud won, hebben veel Kenianen er zich op toegelegd. Dat leidde tot vele successen. Bij alle WK's sinds 1991 werden de Kenianen eerste en tweede, twee jaar geleden in Athene zelfs eerste, tweede en derde.

Dat die prestatie gisteravond in Sevilla niet kon worden herhaald – de Marokkaan Ezzine won het brons – noemde winnaar Kosgei zorgwekkend.

,,De concurrentie komt dichterbij'', constateerde hij. ,,Wij Kenianen moeten zo snel mogelijk met onze trainers bij elkaar komen om een andere strategie voor de volgende eeuw te verzinnen. We moeten iets nieuws gaan doen om de atleten uit de andere landen voor te blijven.''

De nieuwe wereldkampioen is de Keniaanse atleet met de meeste uitstraling. Zo verhaalde Kosgei vorige week tijdens een bijeenkomst van zijn sponsor Puma smeuïg over de mislukte overval die vorige week op straat in Nairobi tegen hem werd gepleegd. ,,Zij hadden messen, ik alleen een lantaarn. Toch won ik.'' Hij stroopte zijn mouwen op om de littekens van de messteken te laten zien. ,,Gelukkig zijn mijn voeten nog onbeschadigd.''

De 25-jarige Kosgei, zijn volledige naam is Christopher Chereno Kipkosgei, verscheen voor het eerst bij de WK van '95 op het internationale toneel. Hij was een opvallende debutant. Hij eindigde toen in Gothenburg niet alleen als tweede, hij liep ook op blote voeten en verklaarde na afloop dat zijn geheim een drankje van koemelk en het bloed van kalveren was. Tegenwoordig loopt Kosgei op schoenen. Het kostte hem twee jaar om er aan te wennen. ,,Maar ik weet nu dat ik met schoenen aan sneller ben'', zei hij in Sevilla. ,,Het geeft een betere vering. Je krijgt steeds een harde klap als je na een sprong op de grond komt. Door die schoenen land ik altijd zacht.''

    • Hans Klippus