Israel niet voorbereid op aardbeving

De Israelische overheid is niet voorbereid op een aardbeving die volgens geologen het land met grote kracht zal treffen. Dat bleek gisteren tijdens een spoedzitting van de controlecommissie van de Knesset, het parlement.

De commissie kwam bijeen om lering te trekken uit de Turkse aardbeving. Tijdens de zitting kwam aan het daglicht dat de coördinatie tussen de verschillende ministeries in het geval Israel door een aardschok wordt getroffen, veel te wensen overlaat.

Volgens Israelische geologen is het slechts een kwestie van tijd dat Israel, dat van noord naar zuid via de Jordaanvallei aan de Afro-Aziatische breuklijn ligt, een aardschok van 7 of zelfs meer op de schaal van Richter krijgt te verwerken. Onderzoekingen in de Arava, in de Negevwoestijn, nabij de grens met Jordanië, hebben uitgewezen dat een aardbeving van een dergelijke kracht zich daar 1.000 jaar geleden heeft voorgedaan. De Israelische geologen gaan ervan uit dat een dergelijke aardbeving zich eenmaal in de 700 à 1.000 jaar voordoet. Vandaar de waarschuwing dat Israel voor een grote aardbeving staat, alhoewel geen geoloog kan zeggen wanneer dat zal gebeuren. Volgens geologen zou de aardbeving die vier jaar geleden Nuweiba, aan kust van de Sinaï-woestijn, trof grote verwoestingen in Israel hebben aangericht als de schok zich ten noorden van Jericho had voorgedaan. Nuweiba en Jericho liggen op één lijn op de Afro-Aziatische breuklijn.

De directeur-generaal van het ministerie van Woningbouw, Shlomo Ben Eliyahu, hield de commissie voor dat bij een zware aardbeving 400.000 woningen in Israel schade zullen oplopen. Om deze woningen en de inwoners via versterking van de fundamenten en andere veiligheidsmaatregelen te beveiligen, zou Israel circa vijf miljard gulden moeten uittrekken.

In het verleden, ook in Bijbelse tijden, is het deel van het Midden-Oosten waar Israel ligt door grote aardschokken getroffen. Bij een aardbeving in 747 na Christus werd de Romeinse stad Jerash in Jordanië verwoest. De schokgolven legden ook de Heilige Grafkerk in Jeruzalem plat. In 1837 werd de stad Tsfat in oostelijke Galilea door een aardbeving platgelegd. In 1927 werd een aardbeving met een kracht van 6.2 op de schaal van Richter gesignaleerd waarvan het epicentrum in de Dode Zee lag.

Door de snelle bevolkingsgroei van Israel deze eeuw en daarmee gepaard gaande industrialisering kan een aardbeving rampzalige gevolgen hebben. Israelische geologen wijzen erop dat bij de aanleg van de infrastructuur in Israel te weinig of helemaal geen rekening is gehouden met het effect van een zware aardbeving op plaatsen die daarvoor volgens hun metingen in aanmerking komen. Veel woningen, vooral in de kuststreek zijn gebouwd boven ondergrondse waterreservoirs. Bij een aardschok kan dit water met kracht naar boven worden gestoten. Huizen en flatgebouwen zullen als gevolg van opstuwend water op doorweekt zand komen te staan. Instorten is dan in vele gevallen onvermijdelijk.

Een ziekenhuis op de helling van een berg bij Tsfat zou bij een krachtige aardbeving de helling kunnen afglijden.

    • Salomon Bouman