IHC rekent op stuwmeer orders

Scheepsbouwer en constructiebedrijf IHC Caland heeft het afgelopen halfjaar last gehad van de reorganisatie in de offshore-industrie, maar rekent op een forse toename van het aantal orders. Dat heeft het bedrijf, een midkapfonds op de Amsterdamse beurs, gisteren bekend gemaakt bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

Door de lage olieprijs begin dit jaar duurt het volgens IHC tegenwoordig aanzienlijk langer voordat oliemaatschappijen besluiten nemen over investeringen. Er zijn wel veel voorbereidingen getroffen. Volgens de nieuwe bestuursvoorzitter Aad de Ruyter, de opvolger van J.D. Bax, zijn er zo veel mogelijkheden dat ,,vandaag of morgen een stuwmeer aan projecten losbreekt''.

De nettowinst steeg in de eerste zes maanden met 11 procent van 70 miljoen tot 78 miljoen gulden. De winst per aandeel nam met 10 procent toe tot 2,85 gulden. De waarde van nieuwe opdrachten was 1,1 miljard gulden, vergeleken met 3,2 miljard over geheel 1998. Voor geheel 1999 rekent IHC Caland op een nettowinst van 150 miljoen gulden, een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar toen de winst uitkwam op 146 miljoen gulden. Daarbij speelt een rol dat de capaciteit van de offshoredivisie grotendeels wordt gebruikt voor de bouw van een aantal drijvende olieplatforms (FPSO's en FSO's) die bestemd zijn voor leasecontracten en daarom pas in 2000 echt aan de winst gaan bijdragen.

Een van die platforms is voor een oliewinningsproject voor de kust van het Aziatische land Birma, een order waarop forse kritiek is gekomen van politici en actiegroepen. Voorzitter De Ruyter, afkomstig van Kvaerner, wilde gisteren niet veel zeggen over de order in Birma, een land dat wordt geregeerd door een militaire junta. Het platform komt komend voorjaar in productie. Beleggers als pensioenfonds ABP eisten eerder dit jaar een gedragscode over mensenrechten waaraan IHC zich moet houden. Het bedrijf heeft toegezegd dat die code er dit jaar komt. Verwijzend naar de code zei De Ruyter dat over mensenrechten in de toekomst ,,gestructureerder en diplomatieker'' gesproken zal worden.

Beleggers reageerden vanochtend gemengd. De koers steeg eerst met een procent, maar stond aan het einde van de ochtend een half procent lager op 42,80 euro.

(Reuters, ANP)