Holland Acht lijdt zware nederlaag bij WK roeien

De Nederlandse roeiers hebben ook op de tweede dag van het wereldkampioenschap in het Canadese St. Catharines teleurstellend gepresteerd. De door Nico Rienks voorgeslagen Holland Acht II kwam in de serie van het koningsnummer niet verder dan de vierde plaats, ver achter de winnende Amerikaanse ploeg. Op de tweede dag heeft geen van de zeven Nederlandse roeiploegen zich rechtstreeks weten te plaatsen voor de finale of halve eindstrijd.

Volgens Nico Rienks lag het falen van de Holland Acht II aan een gebrek aan inspiratie. ,,We waren te overmoedig. We hebben een goed trainingskamp gehad en we kenden geen enkele tegenslag.'' De zwaarste nederlaag van het seizoen, waarin de Holland Acht II altijd meekwam met de wereldtop, werd al in de start op stapel gezet. Kort na het begin van de wedstrijd bedroeg de achterstand op de boot van de Verenigde Staten al twintig meter. De Nederlandse coach Korzeniowski wond zich na afloop vooral op omdat de Amerikaanse acht zo overtuigend startte én zegevierde, nota bene op door Korzeniowski geschreven trainingsschema's.

De Holland Acht II krijgt morgen een herkansing. Rienks liet al doorschemeren dat het dan een stuk sneller zal gaan. ,,Niemand moet denken dat we de hele race keihard hebben doorgeroeid.'' In de herkansingen zullen de meeste Nederlandse ploegen naar verwachting wel doorstoten naar de finale of de halve eindstrijd. De vrouwenacht eindigde gisteren als tweede achter de Verenigde Staten. De tweede plaats van de dubbelvier mannen, met Merlijn Vervoorn als wisselroeier voor Jochem Verberne, achter Italië, was een verrassing in positieve zin. De tweede stek van de vier-zonder-stuur lichtgewicht achter het Oostenrijkse kwartet daarentegen was een grote teleurstelling.

De lichte tweeën van Maarten van der Linden met Pepijn Aardewijn, Hedi Poot met Laurien Vermulst en Bastiaan Sorgdrager met Sjoerd Verhallen eindigden respectievelijk als tweede, derde en vierde. Van de dertien Nederlandse boten die in St. Catharines in actie kwamen, heeft alleen de dubbeltwee van Eeke van Nes en Pieta van Dishoeck zich geplaatst voor de volgende ronde. De overige twaalf deelnemers varen in de herkansingen. (ANP)