Geen whirlpools meer op Flora

J. Jong uit Heerhugowaard, standhouder van de whirlpool die door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is aangewezen als de meest waarschijnlijke bron voor de legionellabesmetting in Bovenkarspel, zegt zich ,,niet schuldig te voelen''.

De legionellabesmetting op de West-Friese Flora in Bovenkarspel kostte dit voorjaar het leven van vermoedelijk achtentwintig bezoekers en ruim tweehonderd mensen zijn ziek geworden van de bacterie. Het is echter nog onduidelijk hoe de bacterie terecht is gekomen in het bubbelbad van standhouder Jong, dat zich bevond tegenover de garderobe in hal 3.

De Consumentenbond stelde vorige week al na een tussenrapportage van het RIVM de exposanten van de whirlpools, de Flora en de overheid aansprakelijk. Jong, die alleen kwijt wil dat hij zich niet schuldig voelt, onthoudt zich verder van elk commentaar. De Flora is bereid tot een gesprek met het ministerie van Volksgezondheid en de Consumentenbond. Het gesprek moet op korte termijn plaats vinden.

Volgens J.S. Riepen van schadeverzekeraar Nationale Nederlanden die namens de Flora het woord voert over de aansprakelijkheid, is het van belang dat er duidelijkheid komt voor alle partijen. ,,Het rapport van het RIVM wordt nu bestudeerd, maar het is nog veel te vroeg om schuldigen aan te kunnen wijzen.''

Het bestuur van de Stichting Westfriese Flora heeft enige weken geleden besloten om in februari weer een tentoonstelling te houden. Volgens het bestuur zou uit het rapport van het RIVM blijken dat de kans op herhaling van een legionellabesmetting minimaal is, omdat in de monsters van de diverse tappunten en leidingen op het terrein geen legionella is aangetoond. Volgend jaar zullen er volgens beursmanager P. Steltenpool van de Flora echter geen whirlpools meer te zien zijn.