Geen referenda in Slowakije

President Rudolf Schuster van Slowakije heeft geweigerd referenda uit te schrijven over de omstreden taalwet en over de privatisering. Daarmee negeert hij een petitie waarin 447.000 Slowaken – in meerderheid aanhangers van de oppositiepartij van ex-premier Vladimír Meciar – een volksstemming eisten over de taalwet, op grond waarvan de Hongaarse minderheid meer mogelijkheden krijgt voor het gebruik van haar moedertaal in het contact met de overheid. De ondertekenaars willen dat de wet wordt ingetrokken. Tevens eisten ze in de petitie een referendum over een verbod op de privatisering van staatsbanken en `strategische' bedrijven. Rond zestigduizend handtekeningen werden na een onderzoek ongeldig verklaard. Volgens Schuster voldoet de handtekeningenactie niet aan de grondwettelijke voorwaarden. Meciar liet weten met Schusters besluit geen genoegen te nemen en het in het Constitutioneel Hof te zullen aanvechten. (Reuters)