Bisschoppen het gezondst

De twaalf bisschoppen van de lutherse staatskerk zijn de gezondste ambtenaren van Denemarken. Geen van hen hoefde zich de afgelopen drie jaar ook maar een dag ziek te melden, zo blijkt uit een maandag gepubliceerd overzicht van het Deense ministerie van Financiën. Bisschop Jan Lindhardt van Roskilde voelt zich door hogere machten van ziekte gevrijwaard, zei hij in de krant Politiken. ,,Het klopt, wij hebben een ijzeren gezondheid. Ik kan dat alleen maar uit bescherming van hogerhand verklaren.'' Bisschoppen zijn net als bijvoorbeeld leraren en verpleegkundigen in overheidsdienst en moeten zich in geval van ziekte bij de bevoegde instantie melden. Linhardt bekende dat hij niet eens weet welk nummer hij moet draaien als hij onverhoopt toch door ziekte geveld mocht worden. De gemiddelde Deense ambtenaar verzuimt jaarlijks zeven dagen wegens ziekte, stelt het ministerie vast. (DPA)