Wilbert Pennings in finale hoogspringen

Van de zes Nederlandse atleten, die in het eerste weekeinde van de wereldkampioenschappen in Sevilla in actie kwamen, wist er maar één een finaleplaats te bemachtigen. Hoogspringer Wilbert Pennings plaatste zich met een sprong van 2,29 meter, zijn tweede prestatie ooit. Het verzachtte het leed van de Nederlandse ploeg een beetje. Simon Vroemen (steeplechase) viel zaterdag geblesseerd uit.

Pennings, die vlak voor de WK het Nederlands record (2,30) verbeterde, maakte tijdens zijn kwalificatie een zelfverzekerde indruk bij het hoogspringen. Hij sloeg zelfs 2,23 meter over. ,,Daar word ik alleen maar moe van'', legde hij uit. Vervolgens ging hij in zijn tweede poging zowel over 2,26 als 2,29 meter. De 24-jarige student lucht- en ruimtevaart hoopt in de finale van vanavond op een plaats bij de beste acht.

Een andere jongeling, Liefers, hield goed stand in de eerste ronde van de 1.500 meter. Hij moest het nodige duw- en trekwerk verrichten en werd vijfde in 3.41,53. Liefers kreeg het advies om zich terug te trekken voor de halve finale van gisteren, omdat hij na de race van zaterdag ziek was geworden. Hij deed 's nachts geen oog dicht, maar wilde toch lopen. De Nederlander verzette zich dapper, maar toen er twee tegenstanders voor hem vielen en er zodoende een gat met de rest viel, besloot Liefers er tweehonderd meter voor de streep mee te stoppen.

De andere Nederlander op de 1.500 meter, Marko Koers, kwam nog wel met de hakken over de sloot in de halve finale, maar werd daarin slechts tiende. Sharon Jaklofsky (verspringen) en Pieter van der Kruk (discuswerpen) bleven ver beneden hun kunnen. Jaklofsky (persoonlijk record: 6,75) sprong slechts 6,31 en Van der Kruk (pr: 66,03) wierp 57,65.

Het meest dramatisch was de uitschakeling van Simon Vroemen op de 3.000 meter steeplechase. Hij zakte in de vierde ronde door zijn rechterknie, bleef op de baan liggen en moest per brancard uit het stadion worden gedragen. ,,Ik raakte in paniek, want ik had even geen gevoel meer in mijn been. Ik kwam in de derde ronde met mijn linkerknie tegen de balk en een ronde later met rechts.''

Vroemen stond in een serie met onder anderen twee sterke Kenianen voor een bijna onmogelijke opgave. ,,Zelfs met een Nederlands record had ik me waarschijnlijk nog niet geplaatst.''