Weinig verliezers op beurs

De AEX-index steeg vanmorgen in navolging van de rest van de Europese beurzen, maar van veel handel was geen sprake. Bij een zeer dunne omzet steeg de index met 5,25 punten naar 569,79 punten.

Met name in de financiële waarden was nog wel wat te beleven vanmorgen. ABN Amro ging ruim 2 procent (0,45 eurocent) vooruit naar 22,45 euro. En ook ING deed goede zaken met een koerswinst van 2,2 procent (1,10 euro) op 51,45 euro. De bankverzekeraar wordt genoemd als een van de aandeelhouders van de Franse bank CCF die een bod zou willen doen op de meerderheid van de aandelen in dit bedrijf. Bovendien komt ING aanstaande donderdag met de resultaten over het eerste halfjaar van 1999.

Hoogovens behoorde met 2,4 procent winst op 58,20 euro tot de grootste stijgers.

Onder de hoofdfondsen was vanmorgen maar een verliezer. Uitgever VNU daalde met een eurodubbeltje naar 35,75 procent. Koninklijke Olie verloor aanvankelijk ook een eurodubbeltje op 60 euro, maar herstelde zich later op een onveranderde koers.

Op de lokale markt was hoekmansbedrijf Van der Moolen de uitschieter. Het bedrijf boekte 3,30 euro (5,7 procent) koerswinst op 61,20 euro. De beursvloer denkt dat beleggers anticiperen op halfjaarcijfers. Het hoekmansbedrijf komt woensdag met de resultaten naar buiten. Ook Getronics presteerde goed, met een koersstijging van 2,2 procent naar 46,40 euro.

Eén van de weinige dalers was IHC Caland, dat vandaag cijfers presenteert. Het fonds daalde met 9 eurodubbeltjes naar 42 euro.