Vitesse krijgt rekening van aankoopbeleid

Het spandoek bij de hoekvlag mocht niet blijven hangen, maar tegen de hatelijke spreekkoren aan het adres van trainer en voorzitter was geen pr-beleid opgewassen. `Neumann en Aalbers moeten oprotten', schreven en zongen de aanhangers van Vitesse. Ze uitten kritiek op het transferbeleid van de Arnhemse club en legden er nog een schepje bovenop toen Vitesse kansloos bleek tegen PSV. Na de 6-1 nederlaag werd het dak geopend in het Gelredome, maar aanvoerder Van Hintum zag nog steeds weinig lichtpunten. ,,We beginnen dit jaar weer op nul'', sprak de international met bedeesde stem.

Van Hintum klaagde over het gebrek aan communicatie bij Vitesse. De gemaakte afspraken werden na de tactische bespreking op het prikbord in de kleedkamer gehangen, maar vooral de buitenlandse nieuwkomers hadden moeite om elkaar te begrijpen. De Roemeen Nanu, de Malinees Diarra en de Joegoslaven Jevric en Grozdic moeten nodig op taalles. Zelfs na een geslaagde cursus is het twijfelachtig of zij hun voorgangers kunnen doen vergeten. Zonder Machlas, Reuser en Westerveld komt Vitesse dit seizoen veel lef en kwaliteit tekort. Alleen Van Hooijdonk is een duidelijke versterking van de selectie, maar de lange spits liep tegen PSV verloren rond. Hij is afhankelijk van bruikbare voorzetten en daarop hoeft hij voorlopig niet te rekenen.

Het is een raadsel waarom trainer Neumann en voorzitter Aalbers het roer zo drastisch hebben omgegooid bij Vitesse. Negen spelers vertrokken naar elders, tien spelers maakten hun opwachting. Het betreft vooral jongere voetballers die hun sporen hebben verdiend bij reserveteams van grote clubs of bij hoofdteams van kleine clubs. Neumann en Aalbers gaven gisteravond geen tekst en uitleg, toen ze met de eerste wanprestatie werden geconfronteerd. ,,Geef mij een tijd om te ademen'', smeekte de trainer in de wandelgangen. De voorzitter liet zich niet zien in de perszaal en verkoos voor een verblijf in de businessruimte.

Van Hintum had de hatelijke spreekkoren aan het adres van Aalbers en Neumann niet gehoord, vertelde hij na afloop. Hij had zich slechts geërgerd aan de misverstanden op het veld. Vitesse creëerde geen enkele uitgespeelde kans en leed voortdurend balverlies. Na het teleurstellende gelijkspel tegen Cambuur Leeuwarden (1-1) volgde een wanvertoning die in het Gelredome niet eerder was gesignaleerd. ,,Ik heb alle negatieve emoties die een mens kan hebben'', sprak Neumann na afloop.

Dieptepunt was de rode kaart voor Kreek, die in het eerste speeluur een gefrustreerde indruk maakte. Hij schopte regelmatig naar de enkels van zijn directe tegenstander Van Bommel en mocht na twee zware overtredingen voortijdig naar de kleedkamer. Even later strompelde Van Bommel naar de kant. Bij een 4-1 voorsprong wilde trainer Gerets zijn oogappel sparen voor de wedstrijd van komende woensdag tegen de Moldavische kampioen Zimbru. Bij winst plaatst PSV zich voor de Champions League.

De uitsluiting van Kreek was kenmerkend voor de verstoorde werksfeer bij Vitesse. De middenvelder leeft in onmin met zijn trainer die hem vorige maand zonder opgaaf van reden de aanvoerdersband heeft ontnomen. Kreek zou niet serieus bezig zijn geweest en de naweeën ondervinden van een operatie aan zijn knie. Hij mag van de clubleiding naar een andere werkgever uitkijken. Volgens Neumann zijn er geen problemen met Kreek. Volgens Kreek zijn er wel problemen met Neumann, alleen wenste de speler hierover niet nader in detail te treden. Arnhemse voetbalinsiders verbazen zich deze maand over de beslotenheid bij Vitesse. De beleidsbepalers houden hun kiezen op elkaar. De uitvoerders komen (nog) niet in opstand.

Kreek gaf gisteravond wel een reactie op het transferbeleid van Vitesse. ,,Als de club besluit schoon schip te maken, moet zij de consequenties aanvaarden. Een nieuwe ploeg opbouwen kost veel tijd.'' De mening van Kreek werd nog helderder geformuleerd door linksbuiten Laros. ,,We hebben tijd nodig maar we krijgen geen tijd. Ik praat niet over weken maar over maanden.'' Linksback Van Hintum vulde hem aan. ,,Ik hoop dat dit jaar geen overgangsjaar wordt, maar ik vrees het ergste.''

Vitesse werd vorig seizoen in de laatste speelronde voorbijgestreefd door PSV, dat zich met een derde plaats op het nippertje plaatste voor de voorronde van de Champions League. Het onderlinge duel in Arnhem eindigde vier maanden geleden nog onbeslist. Tijdens de zomerstop zijn de verhoudingen behoorlijk scheefgetrokken. Een plaats in de subtop van de eredivisie lijkt voor Vitesse het hoogst haalbare en daarmee kan Aalbers nooit tevreden zijn. Hij droomt van Europees topvoetbal, maar hij zal nog even geduld moeten hebben.

Ironisch genoeg kampte PSV vorig seizoen met hetzelfde euvel: veel buitenlandse nieuwkomers die bij nader inzien geen versterkingen bleken. Inmiddels zijn deze grijze muizen weer naar elders vertrokken en speelt PSV als een geoliede machine. De meeste spelers vonden elkaar blindelings en zorgden voor flitsend combinatievoetbal.

Met een beetje meer pech had Vitesse een nederlaag met dubbele cijfers geleden. ,,De moed zonk ons in de schoenen. We wilden dat het zo snel mogelijk afgelopen was'', constateerde Van Hintum met gevoel voor realiteitszin.

    • Jaap Bloembergen