Vennegoor bewijst talent met hattrick

De topclubs zagen hem de afgelopen jaren niet staan, maar zaterdag bewees Jan Vennegoor of Hesselink opnieuw dat hij een van de grootste talenten van de Nederlandse voetbalcompetitie is. De spits van FC Twente, die vijftien miljoen gulden moet kosten, legde NEC op de knie met een hattrick. En het ene doelpunt was nog mooier dan het andere. Vooral de laatste treffer was oogstrelend. Vennegoor werd op twintig meter van het doel van Roorda aangespeeld en kogelde de bal vervolgens snoeihard langs de verbouwereerde doelman van NEC in de kruising.

Maar hoe mooi de goals van Vennegoor of Hesselink ook tot stand kwamen, ze konden de problemen bij de Enschedese ploeg niet verbloemen. In het centrum van de verdediging was er voortdurend onrust door de matige wisselwerking tussen Karnebeek en Grujic. Op het middenveld was er geen enkele creativiteit te bespeuren en aan de rechterkant kwam FC Twente helemaal niet uit de verf. Heerenveen heeft in de thuiswedstrijd tegen Sparta met een traditie gebroken. Geen geliefd Fries volkslied maar een geruisloos begin. De ontmoeting was vervolgens van middelmatig gehalte. Voor het publiek viel, zeker in de eerste helft, weinig te genieten. De ploeg van trainer De Haan won overigens wel, geflatteerd met 3-1.

Roda JC heeft na twee wedstrijden nog maar één punt. De club uit Kerkrade liet zich zaterdagavond ver in blessuretijd nog verrassen door RKC. De Waalwijkse aanvaller Rick Hoogendorp zorgde in de 95ste minuut alsnog voor 1-2.

Veel van de negenduizend toeschouwers waren op dat moment al op weg naar huis in de overtuiging dat het bij treffers van Zafarin (1-0) en Schops (1-1) uit de eerste helft zou blijven.

Co Adriaanse wil dit seizoen met Willem II opnieuw een prijs winnen. Dat moet gebeuren met aanvallend, creatief en gedurfd voetbal, zo liet hij onlangs weten. Tussen willen en kunnen zit voorlopig in Tilburg nog wel enig verschil. Dankzij Bombarda bleef de vice-kampioen een pijnlijke nederlaag in de eerste thuiswedstrijd bespaard. De Argentijnse spits werkte tegen Fortuna Sittard in het laatste half uur een achterstand van 0-2 weg: 2-2.

Adriaanse speelde voor eigen publiek met vuur. De Amsterdammer stuurde slechts twee spelers met een verdedigende opdracht het veld in. Hill en Victoria moesten de twee centrale aanvallers Hamming en Gerritsen bewaken. Gentile en Prommayon begonnen op de bank. Het defensieve duo behoorde in de openingswedstrijd bij Sparta (0-2) nog tot het basisteam. Een libero en twee vleugelverdedigers vond Adriaanse tegen Fortuna niet nodig.

,,De veldbezetting was goed'', hield Adriaanse na afloop vol. ,,Het was geen kwestie van niet verdedigen, maar van slecht verdedigen. Ons combinatiespel was vaak niet zuiver genoeg. Dat heeft niets met mijn opstelling te maken.''