Valse sentimenten beheersen Nelisse-klucht

Natuurlijk was het niet moeilijk te voorspellen dat Feyenoord gisteren Cambuur als een bromvlieg van zich af zou slaan. Coach Leo Beenhakker moest zich dan ook in de vreemdste bochten wringen om uit te leggen waarom de aan Cambuur uitgeleende spits Robin Nelisse aanvankelijk niet in De Kuip had mogen spelen. Na interventie van de KNVB, die de omstreden afspraak tussen Feyenoord en Cambuur als onreglementair betitelde, speelde Nelisse met een manchet om zijn geblesseerde pols toch in het gele shirt van de Friese club. In zijn huiskamer leed de Rotterdamse huurling met Cambuur een royale 4-0 nederlaag en niemand begreep de commotie rondom zijn persoon.

Beenhakker bekende dat hij de geestelijk vader was geweest van het omstreden plan Nelisse een confrontatie met zijn eigenlijke werkgever te besparen. Een bespottelijk idee, want Feyenoord wekte zodoende de indruk de opstelling bij de tegenstander te willen bepalen. Het veto van Beenhakker stonk bovendien naar competitievervalsing. Het valt immers niet aan te nemen dat Feyenoord er ook bezwaar tegen heeft dat Nelisse vrijdag met Cambuur tegen concurrent Ajax speelt. Beenhakker zette de toon voor een gevaarlijke trend, waarbij topclubs de garantie eisen dat zij zelf niet worden beschadigd door spelers die ze aan één van hun tegenstanders uitlenen.

Cambuur-trainer Gert Kruys gedroeg zich in deze controverse als een kleuter die allang blij is dat hij in de koektrommel van de landskampioen mocht graaien. Kruys had zich niet verzet tegen de dubieuze overeenkomst met Feyenoord en verschuilde zich aanvankelijk achter het argument dat Nelisse vanwege zijn polskwetsuur toch niet kon spelen. Ook na afloop van de bijles in Rotterdam wenste Kruys zijn vingers niet te branden aan de kwestie-Nelisse in de wetenschap dat Feyenoord de 21-jarige aanvaller zo weer kan opeisen. De ironie wilde dat de Rotterdammers het tegen Cambuur uitgerekend zonder de aan zijn kuitbeen geblesseerde spits Julio Cruz moesten stellen en voor hetzelfde geld was Nelisse gisteren alsnog naar de kleedkamer van Feyenoord gedirigeerd.

Geirriteerd pareerde Beenhakker de kritiek vanuit de KNVB dat hij een illegale deal had gesloten met Cambuur. ,,Ik wilde Robin slechts tegen zichzelf in bescherming nemen'', vertelde hij. ,,Nelisse zal het nooit willen toegeven, maar neem van mij aan dat hij met gemengde gevoelens tegen zijn eigen club heeft gespeeld. Deze jongen zit al tien jaar bij Feyenoord en we hebben hem niet bij Cambuur gestald met de bedoeling hem later te verkopen. Nelisse is voorbestemd weer terug te keren bij Feyenoord. Wij konden niet voorzien dat Robin al in de tweede wedstrijd van de competitie tegen ons moest spelen. Maar ik wilde voorkomen dat Nelisse tegenover Feyenoord zou staan in een duel, waarin we bijvoorbeeld deelname aan de Champions League veilig kunnen stellen. Sommige professoren noemen dat competitievervalsing. Maar dat moet je zo'n jongen toch besparen?''

En waarom dan wel? Beenhakker, theatraal: ,,We zijn allemaal een beetje macho. Stel je voor dat hij dan twee maanden later weer bij ons speelt? Ik wil een gezonde sfeer in de kleedkamer.'' De trainer van Feyenoord kwam vervolgens met een ongelukkig voorbeeld. ,,Bij Mark van Bommel kwamen hevige emoties los toen hij met Fortuna Sittard zijn nieuwe club PSV uitschakelde in de halve finales van de bekercompetitie. Op dat moment leek PSV namelijk definitief te zijn uitgeschakeld voor Europees voetbal.'' Dat verhaal van Beenhakker sloeg nergens op, want Van Bommel barstte slechts in tranen uit omdat hij vanwege een tweede gele kaart de bekerfinale tegen Ajax moest missen.

Het verweer van Beenhakker klonk dan ook als vals sentiment. De hoofdrolspeler zelf was bovendien niet gebukt gegaan onder de gedachte dat hij zijn werkgever pijn zou kunnen doen. Laconiek concludeerde Nelisse dat de discussie tussen Feyenoord en Cambuur over zijn hoofd was gevoerd en dat hij zich louter op zijn polsblessure had geconcentreerd. ,,Ik heb me niet bezig gehouden met de vraag of ik mocht spelen, maar of ik kón spelen'', zei Nelisse. ,,Ik ben ook niet per ongeluk de verkeerde kleedkamer binnen gelopen, ik concentreer me op Cambuur en zie wel wat de toekomst brengt.''

Nelisse bezorgde zijn voormalige ploeggenoot Bert Konterman zowaar een lastige middag, al had de licht geblesseerde Feyenoord-verdediger niet anders verwacht. ,,Robin was soms iets te ontspannen bij Feyenoord'', zei de verdediger op wie Arsenal en Manchester United een bod zouden willen uitbrengen. ,,Maar ik vond hem moeilijker te bestrijden dan Cruz of Kornejev. Cruz doet het tijdens de trainingen namelijk altijd wat rustiger aan en Kornejev laat zich graag terugzakken uit de spits. Nelisse is fysiek sterk. Ik ben meer dan eens in aanraking gekomen met zijn knokige botten.''

    • Robèrt Misset