Turkije hoopt op Nederlandse tenten

De Turkse regering hoopt na de aardbevingsramp op tenten uit defensie-voorraden en andere woonvoorzieningen voor tijdelijk gebruik uit Nederland. Op wat langere termijn hoopt Turkije op prefab-bouwelementen en leningen voor het herstel- en opbouwwerk. Dat heeft minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) zaterdag in Istanbul te horen gekregen van zijn Turkse collega Ismail Cem. Hij beloofde het verzoek om tenten te zullen doorspelen naar Den Haag.

Van Aartsen, op weg naar het Midden-Oosten, had in Istanbul een tussenstop gemaakt om de deelneming van de Nederlandse regering over te brengen. Hij had meegedeeld dat het kabinet vrijdag 7,5 miljoen gulden voor directe hulp aan Turkije had uitgetrokken en dat donderdag in Nederland een nationale inzamelingsactie wordt gehouden.

De minister maakte per helikopter een vlucht boven het rampgebied en bezocht later zaterdag gewonden van de ramp in een Duits-Turks ziekenhuis en de leden van een Nederlandse reddingsploeg met honden, die zaterdagmorgen nog twee kinderen uit ingestorte gebouwen had helpen bevrijden. Met zijn Turkse collega heeft Van Aartsen afgesproken dat Turkije nog met een preciezere wensenlijst zal komen. Zijn woordvoerder ontkende dat Van Aartsen de gevraagde tenten al had toegezegd en schreef geïrriteerde reacties van het Ministerie van Defensie in Den Haag toe aan verkeerde persberichten daarover.

Gistermorgen bezocht de minister in Jeruzalem het Holocaust-museum Yad Vashem. Aansluitend bezocht hij de aangrenzende zogenoemde `Tuin der rechtschapenen', waar bomen zijn geplant voor verzetsmensen die in de Tweede Wereldoorlog joden hebben gered en waar ook zo'n boom voor zijn schoonmoeder staat.