`Rellen op Ambon zijn gevolg van complot'

Volgens de bisschop van Ambon, P.C. Mandagi, zijn de recente rellen tussen christenen en moslims op het eiland aangestookt door behoudende groeperingen in de Indonesische regering en de strijdkrachten. ,,Het probleem ligt niet op Ambon, maar in Jakarta'', aldus de bisschop in een vraaggesprek met het persbureau Reuters.

Dit jaar zijn al meer dan 450 mensen om het leven gekomen bij religieuze uitbarstingen op Ambon. Volgens de christelijke gemeenschap worden de tegenstellingen met moslims aangewakkerd door elementen binnen de strijdkrachten. Begin deze maand nog werden 24 christenen gedood in een kerk, waarvoor volgens verschillende bronnen soldaten verantwoordelijk waren.

Bisschop Mandagi, die spreekt van een ,,duivelse'' samenzwering, roept de strijdkrachten op zich neutraal op te stellen. Dat is ,,essentieel om op korte termijn een einde te maken aan de botsingen'', aldus de kerkelijk leider.

Hij zei dat de situatie op Ambon niet los kan worden gezien van de bloedige incidenten die zich in andere Indonesische regio's voordoen en van het huidige politieke klimaat. Volgens Mandagi is thans sprake van een politiek gevecht tussen `hervormers', vertegenwoordigd door oppositieleider Megawati Soekarnoputri, en de regerende Golkar-partij van president Habibie. ,,Het conflict tussen aanhangers van de status quo en hervormers is overgepland naar Ambon teneinde de hervomingsgezinden in diskrediet te brengen.'' Volgens de bisschop worden er vanuit andere provincies bendes gestuurd naar Ambon om rellen uit te lokken. ,,Zowel moslims als christen op Ambon willen vrede. Indien de huidige regering zich niet bekommert om Ambon, moeten we onafhankelijk worden of autonomie verkijgen.'' (Reuters)