PvdA'er Van Zuijlen wellicht naar EZ

Het Tweede-Kamerlid Marjet van Zuijlen (PvdA) is in gesprek met het ministerie van Economische Zaken voor een directeursfunctie bij dit departement. Dit heeft een woordvoerder van het ministerie vanmorgen bevestigd. Zelf ontkent Van Zuijlen dat ze bij Economische Zaken wil gaan werken.

De benoeming van Van Zuijlen, die woordvoerder economische zaken en mediabeleid is en ook secretaris van de fractie, is nog niet rond. ,,Er wordt nog gesproken'', aldus de woordvoerder van Economische Zaken. Volgens de woordvoerder zijn het ,,geen oriënterende besprekingen, maar gesprekken die moeten leiden tot een concreet resultaat''. Wanneer de procedure wordt afgerond, is onbekend.

Van Zuijlen verklaarde vanmorgen dat ze eerder dit jaar een gesprek heeft gevoerd met de secretaris-generaal van het ministerie, Van Wijnbergen, maar dat gesprek zou slechts oriënterend zijn geweest. ,,Het was een gesprek waaruit geen afspraken zijn voortgevloeid'', zo liet ze vanmorgen weten via de woordvoerder van de PvdA-fractie. Behalve met Economische Zaken had Van Zuijlen ook oriënterend gesproken met enkele bedrijven, zo liet ze weten.

Wat het PvdA-Kamerlid eventueel gaat doen bij Economische Zaken is nog onduidelijk, want er zijn geen vacatures. ,,Bij welke directie Van Zuijlen zou kunnen gaan werken is nog onderdeel van de besprekingen'', aldus de woordvoerder van het departement.

Van Zuijlen bekleedt als secretaris van de PvdA-fractie een vooraanstaande positie. Zij maakt sinds 1994 deel uit van de Tweede Kamer en werd vorig jaar na de verkiezingen gekozen als secretaris van de nieuwe fractie. Van Zuijlen geldt als een spraakmakend Kamerlid, dat opviel met pleidooien voor marktgericht denken in de PvdA en voor liberalisering van de media. Het Kamerlidmaatschap zag ze als een tijdelijke functie, zo heeft ze regelmatig gezegd.

Van Zuijlen behoorde in '94 tot de garde jonge Kamerleden die door toenmalig partijvoorzitter Rottenberg naar voren was geschoven. Voor ze Kamerlid was werkte ze bij het telecombedrijf KPN.