Poolse renner verrast

De Poolse wielrenner Grzegorz Gwiazdowski heeft gisteren verrassend de Grote Prijs van Zürich op zijn naam geschreven. In de achtste wedstrijd om de wereldbeker wielrennen was de 24-jarige renner uit de Cofidis-ploeg de grote favorieten in het peloton te slim af. De Italiaan Sergio Barbero werd op bijna een halve minuut achterstand tweede voor de namens België uitkomende Moldaviër Andrei Tsjmil.

Beste Nederlander was Michael Boogerd op de zesde plaats. De wielrenner uit de ploeg van Theo de Rooy maakte deel uit van een achtervolgende groep die tevergeefs op zoek ging naar de Pool. Boogerd, die dinsdag deelneemt aan de Ronde van Nederland, nam in de stand om de wereldbeker de tweede positie over van de teleurstellende Belg Frank Vandenbroucke, die met zijn zeventigste plaats geen punten verdiende. Tsjmil behoudt de leiding in het algemeen klassement. De geboren Rus won de sprint van het peloton en bouwde zijn voorsprong op zijn Nederlandse concurrent uit tot 45 punten. Volgende maand staan de laatste twee wedstrijden uit wereldbekercyclus op het programma, Parijs-Tours (3 oktober) en Ronde van Lombardije (16 oktober).

De Litouwse wielrenster Diana Zilioete heeft gisteren de Ronde van Frankrijk voor vrouwen op haar naam geschreven. Haar leidende positie kwam in de veertiende en laatste etappe niet meer in gevaar. Zilioete leidde sinds de vierde rit. De ritzege was gisteren voor de Duitse Petra Rossner.