Politiechef Suriname gezocht om drugshandel

Het hoofd van de Surinaamse mobiele eenheid, inspecteur Ruben Peiter, wordt gezocht wegens betrokkenheid bij drugshandel. Op verzoek van de Belgische justitie heeft Interpol een opsporingsbevel tegen de politieman uitgevaardigd.

Peiter is op dit moment in het buitenland, mogelijk in Nederland. De Surinaamse korpschef Carol Hunsel bevestigde gisteren dat hij het opsporingsbevel heeft ontvangen. Hij noemde het ,,een pijnlijke zaak''. Volgens de Surinaamse wet is het niet mogelijk onderdanen aan andere landen uit te leveren.

Het bericht over Peiter doet veel stof opwaaien in Suriname, waar men is overgegaan tot zelfonderzoek na de veroordeling van voormalig legerleider Bouterse tot zestien jaar celstraf in Nederland wegens drugshandel - Bouterse laat nu doorschemeren dat hij volgend jaar kandidaat is voor het presidentschap - alsmede berichten over Surinaamse drugshandel via Brazilië en de onderschepping van een Surinaamse toestel met wapens voor de Colombiaanse verzetsbeweging FARC vorige week.

De krant De West schrijft dit weekeinde dat het publiek geheim is dat Surinaamse politiemensen van alle rangen hand- en spandiensten leveren aan drugsmafia`s. De naam van de politieman die eerder dit jaar bij het geruchtmakende transport van 700 kilo cocaïne naar Schiphol was betrokken, zou al langere tijd bekend zijn, aldus De West, maar het politiekorps kan geen opheldering verschaffen.

In de krant De Ware Tijd heeft overste Melvin Linscheer, het hoofd nationale veiligheid van Suriname, dit weekeinde gezegd dat de Russische mafia zich actief probeert te ontplooien in Suriname. Men zou het als een ideaal land zien om geld wit te wassen. Linscheer zegt ,,maatregelen te hebben genomen'' zodat de Russische mafia geen voet aan de grond krijgt. Linscheer, een voormalige naaste medewerker van Bouterse, wordt zelf in Nederland van betrokkenheid bij cocaïnehandel beticht.