Politieagenten aangevallen in Volendam en Amersfoort

De woede van uitgaand publiek heeft zich zaterdagnacht opnieuw tegen een aantal politieagenten gekeerd. In Volendam raakten vier agenten gewond toen ze een einde probeerden te maken aan een vechtpartij op het Hof in het centrum van het dorp. In Amersfoort belaagden tachtig discogangers twee agenten, die ingrepen bij een kleine schermutseling rond sluitingstijd bij de deur van discotheek Movies.

Het Centrum voor Politiewetenschappen van de Vrije Universiteit van Amsterdam contateerde eerder deze maand dat de politie niet adequaat reageert op agressie van burgers tegen agenten. Volgens de onderzoekers zijn agenten te weinig getraind in de omgang met agressie, berust het optreden bij gevaar vaak op improvisatie en schiet de leiding nog dikwijls tekort.

Juist vorige week besloot de Raad van Hoofdcommissarissen tot harder optreden tegen mensen die zich misdragen in horecagelegenheden en geweldplegers tegen overheidsfunctionarissen. Korpschef Peter van Zunderd van het district Midden-WestBrabant pleitte in zijn nota `Geweld op straat' voor een `geweldsprotocol' voor alle politieregio's. Van Zunderd beheert in de Raad de portefeuille geweld.

Wie een agent mishandelt, moet volgens hem niet alleen strafrechterlijk worden vervolgd, de mishandelde agent kan ook een schadevergoeding eisen voor toegebrachte materiële of immateriële schade.

Ook wil hoofdcommissaris Van Zunderd zwaardere straffen voor personen die geweld gebruiken tegen anderen, die het wangedrag juist wilden voorkomen. Mensen die hun burgerplicht doen, moeten kunnen rekenen op steun van de overheid, zei hij zaterdag in de Volkskrant. Zelfs een ,,oorvijg voor klierende jongeren'' vindt hij een terechte uiting van burgerzin.

Tweede-Kamerlid Peter van Heemst (PvdA) diende eind vorig jaar een wetsvoorstel in waarin hij ook aandrong op extra bescherming voor burgers die ingrijpen bij misdrijven. ,,Ik doelde op verstandige bemoeizucht, iemand aanspreken op zijn gedrag. Maar een draai om de oren geven lijkt me een onverstandig advies'', aldus Van Heemst vanochtend.