Peiling: Kohl geliefder dan Schröder

Oud-bondskanselier Helmut Kohl (CDU) is op het ogenblik geliefder bij de Duitsers dan de zittende bondskanselier, Gerhard Schröder (SPD).

Uit een enquête van het onderzoeksbureau Wahlen, dat in opdracht van de televisiezender ZDF is uitgevoerd, blijkt Schröder in augustus van de derde naar de zesde plaats te zijn afgezakt. Niet alleen prijkt de Groene minister Joschka Fischer (Buitenlandse Zaken) op de eerste en Rudolf Scharping (Defensie) op de tweede plaats, behalve Helmut Kohl en CDU-voorzitter Wolfgang Schäuble is zelfs de Beierse minister-president Edmund Stoiber populairder dan de huidige kanselier.

Maar hoewel Schröder en zijn SPD volgens de opiniepeilingen aan de vooravond van vijf deelstaatverkiezingen (op 5 september in Brandenburg en Saarland) slechte cijfers krijgen, laat de kanselier zich niet uit het veld slaan, noch door de enquêtes, noch door de critici in zijn eigen partij. `Niet twijfelen', `koers houden', `discipline tonen', is de boodschap van Schröder, die vandaag op zijn nieuwe werkplek in Berlijn begon.

Hoe sterk de weerstand in de SPD, bij de vakbeweging en bij de kiezers tegen zijn controversiële moderniseringskoers ook mag zijn, de regering houdt vast aan de bezuinigingen en de sociale hervormingen, liet Schröder zijn land- en partijgenoten gisteren weten in een vraaggesprek met Bild am Sonntag.

De kanselier stak niet onder stoelen of banken dat de openlijke kritiek van prominente SPD-politici op zijn economische hervormingsplannen de afgelopen weken `schadelijk' voor de partij en de regering is geweest. Nu de Chef terug is van vakantie, neemt hij de teugels weer in de hand. En laat niemand geloven, dat de kanselier niet weet waarop hij koerst. ,,Er komen geen veranderingen, noch bij de bezuinigingsplannen, noch bij het belastingpakket, noch bij de pensioenen,'' zei Schröder.

Dat betekent dat de bezuinigingen van 30 miljard mark, die minister Hans Eichel (Financiën) in juni voorstelde, worden doorgezet. De gepensioneerden moeten er op rekenen dat ze twee jaar lang alleen de inflatie vergoed krijgen. Een reële inkomensverbetering in navolging van de salarissen in de marktsector zit er niet in.

Ondernemers zien de belasting dalen van 45 naar 35 procent en de burgers hoeven niet bang te zijn voor belastingverhogingen. Stijging van de dieselprijs, hogere successierechten en herinvoering van de vermogensbelasting sluit de kanselier vooralsnog uit. Een hervorming van het pensioensysteem noemt Schröder echter absoluut noodzakelijk.

Minister Eichel kondigde aan dat de bezuinigingen worden doorgezet, ook als de komende verkiezingen in verschillende deelstaten nederlagen voor rood-groen betekende. Zo wordt in Brandenburg de absolute meerderheid van de SPD bedreigd en in Saarland kan de sociaal-democratische minister-president Klimmt zelfs verliezen van de CDU. Ook in Berlijn, waar in oktober wordt gestemd, dreigt de SPD uit de grote coalitie met de CDU te verdwijnen.

De deelstaatverkiezingen zijn belangrijk omdat de positie van rood-groen in de Bondsraad (Eerste Kamer) bij een nederlaag ernstig kan worden verzwakt. Bij de verkiezingen in Hessen, eerder dit jaar, raakte de SPD de meerderheid in de Bondsraad kwijt. De oppositionele CDU kan haar versterkte positie in de Bondsraad gebruiken om belangrijke hervormingen van de regering te dwarsbomen.

    • Michèle de Waard