PASTASALADES

Als ik de kans krijg zal ik in het buitenland altijd een supermarkt bezoeken, want nergens word je sneller geïnformeerd over het eetgedrag van de bevolking en de ontwikkelingen in smaak. Zo'n verplichte pleisterplaats is bijvoorbeeld de winkel van Marks en Spencers in Oxfordstreet in London. Een flinke wijnafdeling, veel typisch Britse koekjes, muffins, cakes en snoep. Diverse roomsoorten, waaronder clotted cream dat in Nederland bijna niet te krijgen is behalve bij vestigingen van Marks en Spencers. Pies, pasties en quiches in soorten en maten. Eindeloos veel sandwiches, Engelse kazen. Vele smaken jam en chutneys, Brits lamvlees. Een keur aan Indiase kant-en-klaar maaltijden. Maar ook een afdeling met verpakte groenten en salades. Daar lag een echte trend uitgestald: de pastasalade, in een- of tweepersoonsverpakking, klaar om te eten. Ik deed er inspiratie op voor een salade met honingkip en een met zalm.

Kook de pasta in ruim kokend water met zout beetgaar. In een vergiet met koud water afspoelen en dan laten uitlekken. Wrijf de kipfilets in met citroensap, zout, peper en honing. Verhit de boter in een koekenpan en bak daarin de kipfilets in 10-15 minuten bruin en gaar. Neem de kip uit de pan. Laat de maïskorrels uitlekken. Snijd de paprika in kleine stukjes. Roer een dressing van mayonaise, yoghurt, mosterd, olie, zout en peper. Snijd de kip in stukjes. Schep alle ingrediënten in een kom door elkaar. Zet de kom afgedekt in de koelkast tot gebruik.

Voor de salade met zalm mengt u 200 gram gekookte spiraalvormige pasta, 250 gram verse gare zalm of 100 gram gerookte zalm in stukjes, en een halve komkommer in blokjes met een dressing van 1 eetlepel wijnazijn, 4 eetlepels olie, zout, peper, 2 theelepels mosterd en 2 eetlepels gesnipperde dille (of 1 eetlepel pesto).

    • Annelène van Eijndhoven