Oud-minister Lambsdorff in opspraak

De Duitse oud-minister van Economische Zaken Otto Graf Lambsdorff, die namens de Duitse regering onderhandelt over financiële compensatie voor dwangarbeiders uit de Tweede Wereldoorlog, is in opspraak geraakt. Volgens het weekblad Der Spiegel heeft Lambsdorff in het verleden contacten gehad met oud-nazi's. Leden van het Auschwitz-comité eisen dat Lambsdorff opstapt als leider van de Duitse onderhandelingscommissie. Volgens Der Spiegel was Lambsdorff eind 1952, toen hij politicus was in Aken, betrokken bij de vlucht van oorlogsmisdadiger Antoine Touseul, die was ontsnapt uit de gevangenis van Breda. Ook zou Lambsdorff in 1953 een bijeenkomst hebben toegesproken met Werner Best, een voormalige hoge SS-er. De FDP-politicus heeft in het verleden bovendien herhaaldelijk gepleit voor kwijtschelding van straffen voor oud-nazi's. In een reactie noemt hij de beschuldigingen ,,een mengeling van fantasie en waarheid. (AFP, AP)