`Opslag van veeresten met BSE is onveilig'

Britse milieu-inspecteurs onderzoeken of resten van vernietigd vee, die zijn besmet met gekke koeienziekte (BSE), in het milieu kunnen terechtkomen. Sommige van de dertien opslagplaatsen met in totaal 400.000 ton vermalen runderkarkassen staan namelijk in open verbinding met de buitenlucht, zo onthulde The Observer gisteren.

Ventilatoren, vogels en ratten kunnen mogelijk met BSE besmet afval verspreiden, aldus de krant. De loodsen die luchtdicht moeten zijn, zouden slecht zijn onderhouden. Tevens zou brandgevaar bestaan.

De minister van Landbouw, Nick Brown, ontkende gisteren dat de volksgezondheid gevaar loopt. Slechts een deel van de geslachte koeien is BSE besmet, zei hij, en bovendien zijn ,,ratten niet voor menselijke consumptie''. ,,Dit produkt komt niet in de buurt van de voedselketen'', aldus Brown.

Het potentiële nieuwe BSE-gevaar komt nadat de Europese Commissie op 1 augustus het exportverbod voor Brits rundvlees voorwaardelijk ophief. Juist vandaag gaat het eerste vlees naar het buitenland: een hotel in Brussel kocht vijfenveertig kilo fillet steaks voor een lunch van de British Meat and Livestock Commission, de belangengroep van de Britse vee-industrie. Plaatselijke bestuurders in Lincolnshire zeiden na een bezoek aan een van de opslagplaatsen, een reeks voormalige vliegtuighangars, ,,sprakeloos van schrik'' te zijn geweest. Het bezoek had plaats op uitnodiging van Browns ministerie, dat in het gewest nog eens 60.000 ton runderafval wil opslaan.

Sinds het begin van de BSE-crisis in de jaren tachtig, zijn ruim drie miljoen Britse koeien geslacht. Om het BSE-eiwit te vernietigen is alleen verbranding bij een temperatuur van meer dan duizend graden afdoende, zo wordt aangenomen. Er is echter maar één geschikte oven, in Southampton, die slechts ongeveer 15.000 ton per jaar kan verwerken. Het merendeel van de karkassen is daarom gekookt en vermalen.

Die bruine berg, waaruit tanden en stukken bot steken, vult dertien opslagplaatsen in Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland, soms tot de nok.

The Observer onthulde gisteren voor het eerst de lokatie van de opslagplaatsen. Het aantal gevallen van BSE daalt nog steeds (dit jaar zijn het er tot nu toe 1.200), maar per jaar komt er nog steeds 60.000 ton afval bij.