Ook Zwitsers onderzoek tegen beursverdachte

De Zwitserse justitie in Zürich is een onderzoek begonnen naar E. Swaab, een van de vier hoofdverdachten uit het beursfraudeonderzoek (Operatie Clickfonds) van het Amsterdamse parket. Het onderzoek richt zich op een aantal verdachte financiële transacties van Swaab waarbij Zwitserse rechtspersonen betrokken zijn, zo is te vernemen in Zwitserse justitiële kringen. Het onderzoek vloeit voort uit twee verzoeken om rechtshulp die Nederland aan Zwitserland heeft gedaan met betrekking tot Swaab.

Het parket van het openbaar ministerie in Amsterdam bevestigde vanochtend dat er een Zwitsers onderzoek loopt naar aanleiding van Operatie Clickfonds. Een woordvoerder wil niet meer informatie geven omdat het een ,,interne Zwitserse zaak'' betreft.

Swaab, die de Nederlandse- en Zwitserse nationaliteit heeft, wordt door de Nederlandse justitie verdacht van belastingfraude, omkoping, oplichting, valsheid in geschrifte en het oprichten en leiden van een criminele organisatie. Bij de start van `Operatie Clickfonds', in oktober 1997, deed justitie wel huiszoeking in de Amsterdamse woning van Swaab, maar arresteerde en hoorde hem niet. Toen het OM dat alsnog wilde doen, bleek Swaab naar Zwitserland te zijn vertrokken. Sinds mei 1998 is een internationaal opsporingsbevel tegen hem uitgevaardigd. Zwitserland levert haar eigen staatsburgers echter niet uit. Volgens het Clickfondsteam, waarin justitie nauw samenwerkt met de Fiscale Inlichtingen en Opsoringsdienst (FIOD) en de Economische Controledienst (ECD), heeft Swaab voor tientallen miljoenen guldens winst geboekt via verdachte transacties. Het vermoeden is dat hij door afspraken met individuele personen bij financiële instellingen deze instellingen zou hebben benadeeld. Daarbij zouden ook Zwitserse rechtspersonen, zoals de Union Bank of Switzerland (UBS) zijn betrokken. De Zwitserse justitie bekijkt nu of er sprake is van `ungetreue Geschäftsführung', het handelen in eigen belang ten nadele van de werkgever of zakenpartner. Swaab is inmiddels opgeroepen voor verhoor bij de Zwitserse onderzoeksrechter. Hij beroept zich echter op zijn zwijgrecht.

Ook UBS blijkt onlangs bij de Zwitserse justitie aangifte te hebben gedaan tegen Swaab vanwege verdachte transacties. Na intern onderzoek heeft de bank deze aanklacht echter weer ingetrokken. Ingewijden melden dat er nog wel vraagtekens bestaan, maar dat er strafrechtelijk niets mis bleek met de transacties. Het is nog onduidelijk of het Zwitserse justitieonderzoek, dat nog loopt, ook deze uitkomst zal hebben. Als Zwitserland Swaab zou vervolgen kan dat een steun in de rug zijn voor het Nederlandse OM. Als de verdenkingen in Zwitserland na onderzoek van tafel zijn, zal het voor het Nederlandse OM niet makkelijk zijn de zaak hier voort te zetten. De raadsman van Swaab wilde niet reageren.

Pagina 9: Swaab

    • Joost Oranje