Misstap kost `kanonskogel' Greene een wereldrecord

Sprinter Maurice Greene had de atletiekbestuurders gisteravond een grote dienst kunnen bewijzen door een wereldrecord op de 100 meter te lopen. Hij is sinds juni al de snelste man op aarde met zijn 9,79 van Athene. Maar die tijd doet nog steeds veel denken aan de besmette race uit 1988 van de later levenslang geschorste Ben Johnson. Zijn 9,79 werd uit de boeken geschrapt. In het laatste kampioenschap van deze eeuw had Greene die herinnering met een snellere race definitief kunnen doen vervagen. De 25-jarige Amerikaan, die zijn wereldtitel prolongeerde, bleef echter op een ook nog heel scherpe 9,80 steken.

Op de eerste dag van de WK hadden de sprinters zich verbaasd over de snelle baan in Sevilla. Zo was Greene in de tweede ronde met speels gemak al op 9,91 uitgekomen. Daarom voorspelde onder anderen zijn trainer John Smith in de finale een wereldrecord van zo'n 9,73. Ook Greene zelf gaf gisteren na afloop toe een snellere tijd te hebben verwacht. Een misstap bij de start kostte hem waarschijnlijk een recordtijd. ,,Op zo'n moment moet je niet in paniek raken. Anders ben je verloren'', blikte Greene terug. ,,Mijn goede finish heeft me gered.'' Smith, zelf een oud-atleet, vond dat zijn pupil in de stijl van de legendarische Carl Lewis had gewonnen.

De grootste concurrent én trainingsgenoot van Greene, Ato Boldon ontbreekt bij de WK. De titelhouder op de 200 meter was niet fit genoeg. Boldon en Greene gaan na een wedstrijd op de baan altijd gezamenlijk in gebed, nu moest Greene dat alleen doen. Boldon gaf tijdens de WK-finale commentaar op Eurosport. Dat gebeurde met een bibberende stem van de spanning. ,,Ik loop liever mee'', zei hij. Na afloop interviewde Boldon in de catacomben Greene en de andere medaillewinnaars.

Bruny Surin toonde zich een goede vervanger voor Boldon. De 32-jarige Canadees ging lang gelijk op met Greene en werd tweede in 9,84, de derde tijd ooit. ,,Ik dacht dat ik kon winnen'', zei Surin naderhand. ,,Daardoor raakte ik te opgewonden en dat kostte snelheid.'' Volgens Boldon had Surin echter nooit kunnen winnen. ,,Maurice zou altijd sneller hebben gelopen. Ook als Surin sneller dan het wereldrecord was geweest. Maurice is geweldig. Niemand heeft ooit beter gelopen dan hij dit seizoen.''

Greene, bijgenaamd de Kansas Cannonball, liep dit jaar liefst tien keer onder de tien seconden, inclusief de drie keer in Sevilla. Hij werd dit seizoen slechts één keer verslagen, op 2 juli in Lausanne, uitgerekend door Boldon. ,,Dat is een kleine troost voor me'', zei de kleine sprinter uit Trinidad. Boldon was voor zijn doen bescheiden toen hij zei dat hij niet wist of Greene wel een wereldrecord had gelopen als hijzelf had meegedaan. ,,Onze wedstrijden zijn altijd wel mooi. Maar ik ben nooit sneller geweest dan die 9,84 van Surin. Het had vandaag misschien gekund. Ik ben volgend jaar terug en ik zal het Maurice moeilijk maken, let maar op!''

Door de prestatie van Surin was de mannenfinale gisteravond boeiender dan die van de vrouwen. De nummer twee bij de vrouwen, Inger Miller, bleef liefst negenhonderdste van een seconde achter de oppermachtige Marion Jones. Toch was de finale van een zeer hoog gehalte. Zes van de acht atletes finishten onder de elf seconden. ,,Het was niet bepaald een wandeling in de park'', oordeelde winnares Jones. Haar tijd van 10,78 was slechts tweehonderdste boven haar persoonlijk record.

Zowel Jones als Greene is nog niet tevreden met de sprintzege. Greene wil in Sevilla ook de titels op de 200 meter en de 4x100 meter, Jones gaat zelfs voor nog drie gouden medailles. ,,Ik heb er eigenlijk al twee'', zei ze na haar 100 meter. Ze doelde op de wereldtitel kogelstoten van haar echtgenoot C.J. Hunter. Hij pakte op de eerste WK-dag in zijn laatste poging de overwinning. Voor Jones was dat een emotioneel moment. ,,Want eindelijk krijgt hij nu de erkenning. Hij heeft er hard voor gewerkt.''

Jones keek zaterdag vanaf de tribune naar Hunter, Hunter gisteren naar Jones. Beide keren hadden ze meteen na afloop oogcontact met elkaar. De WK-successen zullen pas echt op 3 oktober worden gevierd als ze precies één jaar zijn getrouwd.

    • Hans Klippus