MICHEL PORTAL

De muziek van de Franse multi-instrumentalist Michel Portal heeft een zo eigen karakter dat de meeste platenzaken niet weten in welke sectie ze zijn werk moeten onderbrengen. De etiketten `minimal music', `avant garde' en `contemporain' zijn evengoed van toepassing als `jazz' of `wereldmuziek'. Portal vaart een geheel eigen muzikale koers en negeert de grenzen tussen gecomponeerde en geïmproviseerde muziek, jazz en klassiek, westers en niet-westers.

Zijn nieuwste cd Dockings is wellicht de beste die Portal tot nu toe heeft gemaakt. De transparantie van de strakke, minimalistische composities van de voorganger Turbulence is gebleven maar is nu overgoten met een onmiskenbaar swing-sausje. Dat zal niet in de laatste plaats te danken zijn aan de bijdragen van bassist Steve Swallow en drummer Joey Baron. De enorme stuwkracht van dit duo oudgedienden zweept de rest van de band op om in nummers als Mutinerie en K.O. tot het uiterste te gaan. Onverwachte wending in melodie en ritme worden vooraf gegaan door halsbrekende breaks. De solisten (waaronder Portal zelf, wiens rafelige basklarinetspel laveert tussen sonoor en rauw) contrasteren deze strak gecomponeerde bruggetjes met uitbarstingen van spontane passie.

Michel Portal maakt van de jazz een avontuur voor zowel muzikanten als luisteraars. Dockings is intelligente luistermuziek met een dosis swing die het moeilijk maakt om stil in je stoel te blijven zitten. En wie taalt er dan nog naar een label op dit amalgaam van stijlen te plakken?

Michel Portal: Dockings (Label Bleu, LBLC6604/HM83) Distr. Harmonia Mundi.

    • Edo Dijksterhuis