Kosovaren weren Russen uit Orahovac

In Orahovac in Kosovo hebben Albanezen vanochtend de intocht van Russische KFOR-soldaten verhinderd. Russische kwartiermakers maakten rechtsomkeert toen ze op een wegblokkade stuitten.

De Nederlandse Gele Rijders, die de afgelopen weken in Orahovac gelegerd zijn geweest, moeten voor het eind van de week naar het nabijgelegen Suva Reka verhuizen. Ze worden vervangen door Russen.

De Albanezen van Orahovac willen voor geen prijs Russen in hun omgeving, omdat tijdens de oorlog om Kosovo Russische vrijwilligers aan de kant van de Serviërs betrokken waren bij de `etnische zuivering' in Orahovac.

,,De Russen hebben deelgenomen aan de meest onmenselijke massamoorden en criminele daden'', zo zei gisteren Agim Hasku tot demonstrerende inwoners van Orahovac. De 1500 betogers scandeerden leuzen tegen de Russen en droegen spandoeken met de teksten `NAVO ja, Russen nee' en `Russen vermoordden onze kinderen'. ,,De Albanese bevolking heeft genoeg gezien van de Russen toen zij huurlingen waren aan de kant van de Serviërs'', aldus een woordvoerder van het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK.

De Gele Rijders en Duitse KFOR-soldaten hebben de afgelopen dagen talrijke wapens ingenomen die werden ingeleverd door Serviërs in de stad. De Serviërs waren opgeroepen hun wapens in te leveren op straffe van arrestatie. Dat dreigement, en de arrestatie, vrijdag, van drie Serviërs op verdenking van oorlogsmisdaden, hebben veel méér Serviërs ertoe gebracht hun wapens in te leveren dan KFOR oorspronkelijk verwachtte en de tijdslimiet waarbinnen de wapens moesten worden ingeleverd werd met het oog op de grote toeloop verschoven van zaterdag- naar gistermiddag.

Gisteren werd de identiteit bekend van de drie vrijdag door KFOR opgepakte Serviërs. Het gaat om oud-burgemeester Andeljko Kolašinac, een arts en een caféhouder. Ze worden ervan verdacht in het voorjaar te hebben deelgenomen aan moordpartijen op de Albanezen in Orahovac en omgeving. Daarbij zouden honderden doden zijn gevallen.

In de hoofdstad van Kosovo, Priština, is UÇK-chef Hashim Thaçi zaterdag verrassend weggebleven van de tweede bijeenkomst van de Overgangsraad, een orgaan dat VN-chef Bernard Kouchner adviseert en waarin alle partijen en etnische groepen in Kosovo zijn vertegenwoordigd. Thaçi's kantoor liet weten dat hij in het buitenland is en pas vandaag naar Kosovo terugkeert.

De eerste zitting van de Overgangsraad werd geboycot door Thaçi's rivaal Ibrahim Rugova, de gematigde leider van de Kosovo-Albanezen. Rugova kwam zaterdag wel opdagen. Ondanks het wegblijven van Thaçi liet Kouchner zich optimistisch uit: Rugova boycot de raad niet langer en Thaçi's wegblijven zou geen boycot zijn, omdat hij zaterdag wel een vervanger stuurde. (Reuters, AP, AFP)