Internationale beurzen

LONDEN

De stemming op de Britse aandelenbeurs was vanmorgen bijzonder goed, na het hogere slot van Wall Street en de Aziatische beurzen. Farma-aandelen, zoals die van Glaxo Wellcome en SmithKline Beecham maakten flinke koerswinst. De telecomsector en bankaandelen bleven niet achter. De FTSE-index steeg met 1,5 procent tot 6273 punten.

FRANKFURT

Het nieuws dat Deutsche Bank en Dresdner Bank praten over samenwerking bij hun consumentenactiviteiten beheerste vanmorgen de Duitse beurs. Beide banken wonnen 3 procent in koers, en hun gewicht zorgde ervoor dat de DAX-index met een half procent omhoog kon naar 5280 punten. Dat die stijging beperkt bleef was te danken aan een koersval van Deutsche Telekom met 2 procent nadat bekend werd dat het bedrijf van plan is telefoontarieven met 6 procent te verlagen.

PARIJS

Ook de CAC-index kon vanmorgen vooruit, met bijna 0,7 procent naar 4502 punten. Beleggers wachtten voornamelijk de rest van de week af. Naast een mogelijk Amerikaanse renteverhoging, die al is ingecalculeerd, komt er ook een besluit van bankentoezichthouder CECEI over het resultaat van de strijd tussen drie banken, waarin BNP nu de controle heeft over Paribas, maar slechts 36,8 procent van Société Générale in handen heeft.

TOKIO

Het plan van drie Japanse banken om samen op te gaan in de grootste bank ter wereld blijft een stimulans voor de beurs van Tokio. Vanmorgen steeg het Nikkei-gemiddelde met 0,75 procent tot 18.233,55 punten. Vooral buitenlandse kopers waren actief op de Japanse aandelenmarkt.

De effectenbeurs van Zuid-Korea sloot vanmorgen 4,5 procent hoger. In Hongkong kwam de index daarentegen nauwelijks van zijn plaats: de Hang-Seng noteerde een minimaal plusje van 0,05 procent.

De All Ordinaries Index van de Australische beurs steeg met 1,28 procent, terwijl Singapore een goede dag had met een winst van 1,75 procent.