Holle ogen en doorweekt van het zweet

De wereldkampioenschap- pen atletiek in Sevilla worden geteisterd door temperaturen boven de 40 graden. `Alle looponderde- len langer dan een half uur zijn onverantwoord.'

De hitte is moordend bij de wereldkampioenschappen atletiek in Sevilla. Op het parcours van de 20 kilometer snelwandelen was het zaterdagavond meer dan veertig graden. Eénderde van alle deelnemers bereikte de finish niet en zij die het wel haalden waren uitgeput. Sommige atleten hadden ondersteuning nodig of gingen over hun nek. En dan moeten deze week de wedstrijd over vijftig kilometer en de twee marathons nog worden gelopen. ,,Ze zullen heel erg voorzichtig moeten zijn, anders gebeuren er grote ongelukken'', voorspelde de Amerikaanse snelwandelaar Timothy Seaman.

De ploegarts van Nederland, Peter Vergouwen, vindt de keuze voor Sevilla als plaats voor de WK verkeerd. ,,Alle looponderdelen, die langer dan een half uur duren, zijn hier medisch onverantwoord.'' Seaman, die zaterdag als 24ste binnenkwam: ,,Het probleem is dat ze niet naar ons, de snelwandelaars, kijken. Ze denken alleen maar aan Maurice Greene en Michael Johnson!'' In warm weer komen sprinters vaak tot snelle tijden. Dat bleek gisteren ook weer op de 100 meters.

Het was een slagveld aan de finish van het snelwandelen. Doorweekt van het zweet en met holle ogen voor zich uit starend kwamen de atleten binnen. De Spanjaard Odriozola was er het ergste aan toe en werd op een brancard naar binnen gedragen. ,,Ik ben duizelig'', stamelde collega Seaman. De begeleiders van de Amerikaan schreeuwden dat hij moest drinken. De atleet strompelde naar de koelkast, vulde een handdoek met ijs en legde die in zijn nek. ,,Het was verschrikkelijk'', legde hij daarna uit. ,,Vijfhonderd meter na een waterpost was je alweer uitgedroogd. Het leek wel of we binnen liepen. Ik ben tweeëneenhalve week in Barcelona geweest. Maar ik had beter thuis in Californië naar Death Valley kunnen gaan.''

De baan in het stadion ligt 's avonds in de schaduw. Het was er zaterdag dan ook tien graden koeler dan buiten op het parcours van de snelwandelaars. Toch hadden ook binnen sommige atleten veel last van de warmte. Gert-Jan Liefers had na zijn serie op de 1.500 meter ruim een half uur nodig een beetje om te herstellen. Hij zei zich ,,doodziek'' te voelen en gaf over in de dichtstbijzijnde prullenbak. ,,Dat is me nog nooit overkomen. Maar ik heb ook nog nooit in zo'n hitte gelopen.''

Woensdag is de loodzware 50 kilometer snelwandelen. Een voordeel is misschien dat die wedstrijd in de ochtenduren wordt gelopen. Dan is het in Sevilla doorgaans iets minder warm dan op de rest van de dag. De marathon van de mannen staat ook in de ochtend (zondag) gepland, die van de vrouwen echter zaterdag in de vooravond. De verwachting, gemaakt naar aanleiding van de ervaringen van de laatste acht jaar, is dat het bij de start om kwart voor zeven 31,4 graden zal zijn. Een verzoek van de medische commissie bij de WK om de starttijden aan te passen, werd niet ingewilligd. Vergouwen gisteren: ,,Het was vandaag op het tijdstip dat de marathon zaterdag wordt gelopen 46 graden. Iedereen heeft het over de bescherming van de gezondheid in de sport. Maar wat is dit dan? Ik ben zeer bezorgd.''

De WK-organisatie is al op het ergste voorbereid. Om de vijf kilometer zal er een medisch centrum worden ingericht. Ambulances zullen klaarstaan.

Pagina 15: Ria Stalman

    • Hans Klippus