Hockeysters verslaan ook Franse recreanten

Vijf dagen nu is het Europees kampioenschap onderweg en nog altijd wachten de Nederlandse hockeysters op de eerste tegenstand. Na veredelde oefenpotjes tegen België (15-0) en Litouwen (7-0) liep de ploeg van bondscoach Tom van 't Hek gisteren in Keulen ook Frankrijk onder de voet, 6-0. Vrijdag pas wacht de eerste serieuze test voor de regerend Europees kampioen wanneer de halve finales op het programma staan.

Na drie speelronden gaat Nederland onbedreigd aan de leiding. Morgen stuit de ploeg van Van 't Hek op achtervolger Rusland, dat gisteren Litouwen met 4-3 opzij zette. Woensdag sluit de vice-wereldkampioen de voorronde af met een duel tegen Schotland, dat gisteren de eerste zege behaalde ten koste van België (3-1).

Spannender is de strijd in groep B, waar Engeland en Spanje de tweede plaats delen. Duitsland, zaterdag met 2-0 te sterk voor Ierland, gaat na drie speelronden met negen uit drie aan de leiding. Engeland en Spanje spelen beide nog tegen Duitsland. In de halve finales speelt de nummer twee van groep B waarschijnlijk tegen Nederland.

Motivatie lijkt onderhand het voornaamste probleem voor Nederland, bij wie reservekeepster Eveline de Haan gisteren haar opwachting mocht maken. Volgens Van 't Hek valt het overigens nog wel mee met de motiovatie. ,,Iedereen wilde heel graag, te graag zelfs. Mede daarom speelden we een slechte wedstrijd en ontbrak het aan scherpte. Maar dat is met zo'n groot krachtsverschil ook niet zo vreemd.''

Net als België en Litouwen ontpopte ook de tegenstander van gisteren zich als een veredeld reisgezelschap. ,,De speelsters van Frankrijk vroegen of ze met ons op de foto mochten'', vertelde aanvalster Fleur van de Kieft, gisteren goed voor twee doelpunten.

Ook de Nederlandse mannenploeg stuitte gisteren op een stel recreanten. In het voorlaatste EK-oefenduel won de wereld- en olympisch kampioen met maar liefst 15-1 van Italië, volgende maand gastheer van de Europese titelstrijd. Tycho van Meer en Remco van Wijk scoorden beiden drie keer in het Wagener-stadion.

Met de monsteroverwinning verbeterden de hockeyers de recordscore van tien jaar geleden. Toen won de nationale ploeg bij het toernooi om de Intercontinental Cup met 14-1 van Zimbabwe, onder meer door zes treffers van de huidige bondscoach van de vrouwen, Tom van 't Hek.

Het duel tegen Italië betekende de 200ste interland van verdediger Wouter van Pelt. Nederland sluit de EK-oefencampagne zaterdag in Nijmegen af met een wedstrijd tegen België.