Grote Duitse banken willen `deelfusie'

Deutsche Bank, het grootste geldinstituut in Duitsland, en Dresdner Bank overwegen een fusie van hun dochters voor het particuliere geldverkeer. Die activiteiten zouden in een aparte onderneming worden ondergebracht.

De grote banken in Duitsland staan onder toenemende druk om hun zwakke positie in het particuliere binnenlandse geldverkeer te versterken. De mogelijke `deelfusie' tussen Deutsche Bank en Dresdner Bank, de nummer 3 in Duitsland, maakt deel uit van een herstructurering die momenteel in het Europese bankwezen gaande is. In Frankrijk, Italië en Spanje is sprake van een fusiegolf tussen grotere en kleinere banken om hun marktpositie te versterken.

Bij de topbanken in Duitsland is vooral het binnenlandse particuliere geldverkeer zwak ontwikkeld. Zowel Deutsche Bank als de Beierse HypoVereinsbank (de nummer 2) en Dresdner Bank hebben slechts 15 procent van deze markt in handen. Het particuliere geldbedrijf wordt in Duitsland gedomineerd door duizenden kleinere Sparkassen, die in handen zijn van de lokale overheden.

De hoge kosten om het intensieve netwerk van particuliere klanten te onderhouden, wat veel baliepersoneel vereist, heeft de private bankensector er tot voor kort van weerhouden flinke investeringen in deze branche te plegen. Maar gezien de hevige internationale concurrentie – onlangs versterkte de Nederlandse ING haar positie in de Bondsrepubliek met overname van de BHF-bank – noopt de particuliere Duitse banken er toe hun positie niet alleen internationaal, maar ook op de nationale markt te versterken.

Deutsche Bank heeft de strijd met de Sparkassen aangebonden door zelf een dochter op te zetten: Deutsche Bank 24, die zich uitsluitend op particuliere klanten richt. Deze dochter begint per 1 september dit jaar. In Deutsche Bank 24 (in combinatie met de Direktbank) met een balanstotaal van 85 miljard mark en 15.000 medewerkers, zijn 6,8 miljoen particuliere klanten ondergebracht. Deutsche Bank streeft ernaar om haar marktaandeel in deze sector te verdubbelen tot 10 procent.

Dresdner Bank, die op dit terrein achterloopt, gaat al langer gebukt onder de hoge personeelskosten. Het bestuur staat onder druk van grootaandeelhouder Allianz, de grootste verzekeraar van Duitsland die 22 procent van de aandelen bezit, om de kosten in deze sector te verminderen. Allianz heeft ook een belang van 5 procents in Deutsche Bank en 17 procent in de HypoVereinsbank. De gedeeltelijke fusie kan Dresdner ook van pas komen omdat de bank in het jaar 2000 notering aan Wall Street wenst. Deutsche Bank is met de overname van Bankers Trust in Amerika al present en dat kan Dresdner Bank van pas komen. Op haar beurt krijgt Deutsche Bank in Frankrijk geen voet tussen de deur, waar Dresdner Bank BNP als partner heeft.

    • Michèle de Waard