Goed gekleed maar niet grappig

Slava Poloenin heeft een grote rode neus, een wit gezicht, een meelijwekkende oogopslag, een kalend hoofd, en hele lange schoenen. Toch lijkt hij in niets op de clowns zoals wij die kennen uit het circus. Poloenin wordt niet op zijn hoofd geslagen met een moker van schuimrubber en hij laat geen straaltjes neptranen uit zijn ogen spuiten. De Russische clown maakt serieus theater voor de stadsschouwburgen, met een pretentie die te groot is voor de circustent.

Poloenin is beroemd in Rusland en hij verwierf faam in Engeland en Amerika met zijn vorige programma, Snowshow. Nu treedt hij voor het eerst op in Nederland, met zijn nieuwe productie Diabolo. Zijn show lijkt nog het meest op Cirque de Soleil, het beroemde theatercircus zonder dieren. Dat is geen toeval, Poloenin trad op in het Cirque de Soleil-programma Alegria.

Net als bij Cirque de Soleil legt Poloenin veel nadruk op de aankleding. Het decor bestaat uit zes gigantische, in de lucht zwevende aardappelen. De rook- en de bellenblaasmachines draaien op volle toeren. Poloenin, de `domme August', komt in de onderwereld terecht. De Duivel draagt een bloedrode livrei, met jaspanden gesneden als bliksemschichten. Hij wordt omringd door Jeroen Bosch-achtige figuren met vogelkoppen, een sirene met vier borsten, en een dwerg met een piepklein olifantenhoofd. Een gigantisch spinnenweb van kleverig nylondraden wordt over het publiek heen getrokken. Het ziet er allemaal even schitterend uit.

Helaas is dat alles. Poloenin en de andere clowns zetten betoverende tableaux vivants neer, ze doen een dansje, en laten het daarbij. Grappig is het ook al niet. Na een tijdje ga je terugverlangen naar de banale, pretentieloze circusclown die doorlopend op zijn aangezicht valt.

Voorstelling: Diabolo door Slava's Dream Theatre, met Slava Poloenin e.a. Gezien 19/8 Stadsschouwburg Heerlen. Aldaar t/m 29/8. Inl. (045)5716607.

    • Wilfred Takken