Epidemieën dreigen nu in Turks rampgebied

De Turkse autoriteiten maken zich ernstige zorgen over de uitbraak van epidemieën in het gebied dat vorige week werd getroffen door een zware aardbeving. Door algemene verzwakking en door het ontbreken van onder andere vers water lopen de slachtoffers van de ramp een groot risico ten prooi te vallen aan ziekten als cholera en tyfus.

In de loop van de dag worden er in het rampgebied hevige regens verwacht. Omdat op veel plaatsen de overlevenden van de ramp hun behoefte doen naast de plek waar zij slapen, dreigen kwalijke microben en ziektekiemen zich snel te verspreiden. Op vele plaatsen spuiten reddingswerkers speciale ontsmettende vloeistoffen op het puin om het risico van epidemieën tot een minimum te beperken.

Door de komende regen staat de overheid onder nog zwaardere druk om snel tentenkampen te bouwen voor de daklozen. Tot nu toe was het voor hen mogelijk om de nacht door te brengen in parken, maar door de voorspelde regen dreigen deze in gigantische modderpoelen te veranderen. Een woordvoerder van de Verenigde Naties schatte het aantal daklozen dit weekeinde tussen de 100.000 en 200.000.

Inmiddels wordt de hoop om overlevenden onder het puin te vinden steeds kleiner. Steeds meer reddingsploegen schakelen over op grof materieel om het puin te ruimen omdat de termijn dat mensen onder het puin kunnen overleven al lang is verstreken. Verwacht wordt dat rond vanavond een definitief einde komt aan de speurtocht naar overlevenden. Het officiële dodental van de aardbeving ligt inmiddels boven de 12.000. De Turkse autoriteiten hebben de vrees uitgesproken dat er nog tienduizenden mensen vast zitten onder het puin.

Premier Ecevit zei gisteren dat Turkije ,,de kracht heeft om de schade van deze aardbeving snel achter zich te laten''. Anderen in Turkije zijn minder optimistisch. De totale kosten van de herbouw worden geschat op ten minste 25 miljard dollar (zo'n vijftig miljard gulden). De aardbeving heeft nog verdere schade toegebracht aan de toeristische sector. Deze had dit jaar al zwaar te lijden onder de dreiging van de Koerdische Arbeiders Partij (PKK) dat de veiligheid van toeristen niet langer gegarandeerd kon worden. De toeristische sector verwacht dat het nog ten minste drie jaar duurt voordat toeristen de beving zijn vergeten en zich weer in Turkije zullen wagen.

De Turkse autoriteiten hebben zich opnieuw verdedigd tegen het verwijt dat ze te weinig te laat hebben gedaan om hulp te bieden bij de ramp. President Demirel liet weten dat de staat ,,geen makelaar in wonderen'' is en dat de aardbeving uiteindelijk de wil van God is. Volgens de Turkse pers heeft de regering in Ankara vier gouverneurs in het rampgebied buitenspel gezet en vervangen door functionarissen uit de Turkse hoofdstad. Ook zou de regering een pittige discussie hebben gehad met de staatstelevisie TRT. Deze liet de eerste dagen na de ramp onverbloemd zien hoe de hulpverlening van de autoriteiten tekortschoot.

Niet alleen de regering kwam de afgelopen dagen onder vuur. Ook het leger, vanouds een van de meest gerespecteerde instellingen in de Turkse maatschappij, kreeg de volle laag. De klacht was dat het leger te laat in actie was gekomen en zich in eerste instantie alleen om militairen had bekommerd en niet om burgerslachtoffers van de ramp.

De chef-staf liet in een poging de kritiek te pareren dit weekeinde weten dat er 53.000 militairen bij het de reddingswerk zijn betrokken en dat dezen in totaal ten minste 20.000 mensen hebben gered.

Inmiddels neemt ook de kritiek op `gewone' Turken die zich misdragen, toe. De krant Star zette twee foto's op de voorpagina, een van internationale reddingswerkers die bezig waren levens te redden, en een tweede van Turken die een – een in de ogen van de krant ongepast – feestje aan het bouwen waren in een discotheek in de stad Izmir.

De minister van Volksgezondheid heeft de mensen die in de buurt van de olieraffinaderij van Izmit verblijven, alsnog het advies gegeven het gebied te verlaten.

Zaterdag ontstond er enige paniek, toen de brand in de raffinaderij opnieuw oplaaide.

De brand lijkt nu definitief onder controle, maar het ministerie van Volksgezondheid maakt zich er nu zorgen over dat de verwachte regenbuien schadelijke stoffen die door de brand vrijkwamen, vanuit de lucht terug zal brengen op de aarde.

    • Bernard Bouwman