Chávez gaat praten met verzet Colombia

De Venezolaanse president Chávez heeft dit weekeinde gezegd dat hij direct gaat onderhandelen met de linkse verzetsbewegingen van Colombia, met of zonder de zegen van de Colombiaanse regering.

De Colombiaanse president Pastrana heeft eerder afhoudend gereageerd op een voorstel van Chávez om te bemiddelen in de burgeroorlog. Maar volgens Chávez is de maat nu vol. ,,De Colombiaanse regering bevindt zich niet in een positie om de veiligheid langs onze grens te garanderen'', zei hij zaterdag in zijn wekelijkse radioprogramma `Hallo president'. Gisteren verzekerde Chávez evenwel dat het hem niet aan respect ontbrak voor Colombia.

De Venezolaanse minster van Buitenlandse Zaken José Vincente Rangel stelt dat Colombia onmogelijk kan verlangen dat Venezuela zich nog langer afzijdig houdt. De regering Pastrana ,,heeft de grensbewaking vrijwel opgeheven en ontloopt zijn verantwoordelijkheden''. Maar hij waarschuwde tegen plannen voor buitenlandse interventie, met name van de kant van de Verenigde Staten. ,,Ik vrees een NAVO-isering van het conflict'', aldus Vincente Angel.

De Colombiaanse burgeroorlog bezorgt buurland Venezuela, evenals Brazilië, Peru en Panama, steeds meer overlast. Sinds mei zijn rechtse paramilitairen en linkse guerrillabewegingen in een fel gevecht gewikkeld om de controle over de olierijke grens met Venezuela. Duizenden Colombianen zijn voor het geweld de grens overgevlucht en later gerepatrieerd. Linkse strijders zijn regelmatig actief op Venezolaans grondgebied, waar ze schermutselen met Venezolaase troepen, oliepijpleidingen saboteren en grootgrondbezitters ontvoeren. Venezuela houdt een grote strijdmacht paraat aan zijn westgrens.

Dit weekeinde executeerde rechtse doodseskaders in Colombia 29 burgers. De grootste slachting was gisteren in het plaatsje La Gabarra, bij de Venezolaanse grens, waar 19 mannen en vrouwen tegen de muur werden gezet. Kleinere moordpartijen waren er zaterdag in de provicies Cesar en in Huila in het zuidoosten.

Chávez wil de Colombiaanse burgeroorlog woensdag tot hoofdonderwerp maken van zijn ontmoeting met de Braziliaanse president Cardoso in de stad Santarem. Peru stuurde dit weekeind versterkingen naar de Colombiaanse grensstreek, die volgens bewoners wordt geterroriseerd door linkse en rechtse strijders en drugshandelaren. (AP)