Borst begint eigen hennepbureau

Nederland krijgt op 1 november een bureau dat de teelt en handel in hennepproducten, zoals marihuana, regelt. De productie mag alleen worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek en voor medische toepassingen.

Minister Borst (Volksgezondheid) zal dit binnenkort de Tweede Kamer laten weten. Borst wacht met de oprichting van het bureau niet tot de Opiumwet is gewijzigd, omdat zij zelf verantwoordelijk is voor het hennepbureau. Desalniettemin bereidt Borst wel een wetswijziging voor.

Een nationaal bureau is nodig om binnen de geldende internationale verdragen hennep(producten) voor (medisch-)wetenschappelijke doeleinden te kunnen telen en leveren. Door een eigen bureau op te zetten zijn onderzoekers niet langer afhankelijk van buitenlandse (Engelse of Amerikaanse) leveranciers. Dit belang neemt toe als uit onderzoek blijkt dat marihuana werkzaam is als pijnstillend medicijn voor patiënten met onder andere kanker of multiple sclerose.

Borst zal het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en de Inspectie voor de Gezondheidszorg belasten met het toezicht op de hennepteelt. Waar de hennep zal worden geteeld en waar de bewerking ervan plaatsvindt wil de minister geheim houden. Het bureau moet er op toezien dat de hele oogst op de voorgeschreven wijze wordt verwerkt en gedistribueerd.