Beeldend leven

Op het fietspad van Vierhuis naar Naarden zag ik een aardig ding. Een man in een grote witte mantel, onder een grote witte hoed, met een groot wit voetstuk onder de snelbinders. Ik haalde hem in en vroeg hem hoezo.

,,Ik ben op weg naar het winkelcentrum van Bussum'', zei de witte fietser, ,,daar spuit ik mijn gezicht wit en dan ga ik op mijn sokkel staan voor de ingang van het warenhuis. Ik sta vier uur doodstil en dan fiets ik met gemiddeld zestig gulden weer naar huis.''

,,Stelt u iemand in het bijzonder voor?''

,,Nee, ik noem mij, vanwege dat warenhuis, de Droom- en Vreesman. Kinderen zijn wel eens bang voor me en volwassenen kunnen angstig lang naar me blijven staren. Proberen me op een beweging te betrappen, alsof ik beloofd heb die niet te maken. Soms proberen ze me aan het lachen te maken, maar dat lukt ze niet''.

,,Waar komt volgens u de grote toevloed van levende beelden vandaan? Vroeger zag je dat toch niet.''

,,Dat is een gevolg van het smelten van de Koude Oorlog. De schildwacht, die onbeweeglijk uren lang stilstond is er niet meer. Niemand heeft ooit kunnen uitleggen waarom een soldaat die op wacht staat, dat beter doet wanneer hij geen stapje of lachje mag vertonen, maar het idee was dat als soldaten zulke idiote opdrachten gehoorzaamden, ze tot alles bereid waren''.

Het moeilijkste om te zien is wat niet te zien is. Ik had de hele Veluwe doorkruist, maar geen tank zien rollen en geen schot horen schallen. Mijn witte standbeeld maakte me daar bewust van. Het leger is uit ons straatbeeld weggevallen. Het enige militaire vliegtuig dat laag over komt denderen is een Russisch vrachtvliegtuig met asbest. ,,Is het moeilijk om een levend beeld te zijn? Is uw gilde georganiseerd? Waarom bent u helemaal in het wit?''

,,Een echt beeld beweegt niet. De beeldhouwer had het wel anders gewild. Hij laat zijn schepping de hand in de lucht zwaaien, en kleren wervelen, maar een bewegend beeld noemen we een robot en daar verwachten we mee te kunnen praten. Met ons valt niet te praten. Een echt beeld is altijd in één kleur, wit marmer of zwart brons. Goud en hout zijn zeldzaam. Weet u ook hoe laat het is?''

,,Nee, ik denk een uur of twaalf. Wat denkt u als u daar vier uur onbeweeglijk staat?''

,,Wat denkt u als u vier uur fietst? Ik moet de mensen voortdurend in de gaten houden. Als ze een gulden neerleggen, knik ik licht met mijn hoofd. Dat hoort eigenlijk niet, maar als ik het niet doe, haal ik maar de helft op. Wij zijn wel georganiseerd, maar in een club waarin ook de steltlopers, vuurspuwers, clowns, violisten en andere straatartiesten zitten. Onze voorzitter is de geheel zwart gespoten Rembrandt die voor Van Gogh staat. Hij onderhandelt met gemeentebesturen en politie en met ons, want hij wil dat wij lid worden, maar wij zien er het nut niet van. Wij zijn mensen die heus wel een uitkering kunnen krijgen, maar wij vinden dit prettig werk. Ik geniet ervan als mensen naar mij kijken. Maar nu genoeg gepraat. Ik ga mij voorbereiden op het zwijgen.''

    • Cees Stam