Alarmcentrale in gebreke na crash vliegtuig

De regionale alarmcentrale van de brandweer in Zuid-Limburg heeft gefaald na het neerstorten van een NAVO-tankvliegtuig in januari in het Duits-Nederlandse grensgebied.

Dat blijkt uit een evaluatie van de hulpverlening aan de Nederlandse kant van de grens, uitgevoerd door de gemeenten Brunssum en Onderbanken. Bij de crash van de KC-135 Stratotanker, op anderhalve kilometer van het Limburgse dorp Schinveld, kwamen de vier bemanningsleden om het leven en zorgde 22.600 liter kerosine voor een vlammenzee. Uit de evaluatie blijkt dat de regionale alarmcentrale (RAC) niet van het bestaan wist van het rampenbestrijdingsplan voor calamiteiten op en rond de NAVO-basis Geilenkirchen. Voorts verzuimde de centrale de regionale rampenstaf te waarschuwen en reageerde de RAC te traag. Het duurde meer dan een half uur voordat de centrale de burgemeester van Onderbanken, waartoe Schinveld hoort, kon melden wat er precies gebeurd was. Volgens een woordvoerder van de RAC wist de centrale wel van het bestaan van het rampenbestrijdingsplan maar heeft men het ten onrechte niet geactiveerd.

Trage en foutieve informatie van de centrale leidde tot een ongecoördineerde zoektocht van politie en brandweer in het Nederlands grensgebied. Aanvankelijk was door de RAC gemeld dat er een klein vliegtuig was neergestort op Nederlands grondgebied. Later volgde de mededeling dat het een DC 10 met passagiers betrof. De evaluatie maakt tevens duidelijk dat er van goed overleg tussen Nederlandse en Duitse autoriteiten na de crash geen sprake was. De alarmcentrale moest zelf bellen met de luchtmachtbasis om enige informatie te krijgen. De Nederlandse politie werd bovendien gehinderd door de militaire politie van de luchtmachtbasis. Overigens was ook bij de meldkamer van de regionale politie het rampenbestrijdingsplan onvindbaar.

Volgens burgemeester F. Jacobs van Brunssum hebben de gemaakte fouten geen grote gevolgen gehad. Jacobs: ,,Het maakte niet uit of de hulpverlening tien minuten eerder of later kwam. Dat zou wel van belang zijn geweest als er bij het ongeluk gewonden waren gevallen. Bij de RAC is de situatie inmiddels verbeterd.''

Het gemeentebestuur van Onderbanken concludeert dat Schinveld aan ,,een (nog grotere) ramp'' is ontsnapt.