Akkoord hervormingen Israel

Het Israelische kabinet heeft gisteren het grootste deel van een ingrijpend plan voor economische hervorming met zestien tegen vijf stemmen en één onthouding goedgekeurd. De ministers schoven zeven onderdelen voor zich uit waarover ze meer discussie willen voeren.

Minister van Financiën Abraham Shohat maakte gisteravond bekend dat geen van de voorstellen die hij had gedaan door zijn collega's zijn verworpen, maar dat het kabinet in de definitieve besluitvorming volgende maand nog wijzigingen kan aanbrengen.

Het totale beleidspakket omvat tachtig hervormingen, van deregulering in de telecomsector tot opdeling van het monopoliebedrijf voor olieraffinage en privatisering van de elektriciteitssector. Shohats plannen sluiten aan bij zijn begroting voor volgend jaar die de trage Israelische economie een forse impuls moet geven. Het kabinet wil de investeringen in de infrastructuur opvoeren met 20 miljard shekel (9,7 miljard gulden), tegen 16 miljard dit jaar. Het meeste geld moet uit de private sector komen.

Shohat in een toelichting: ,,Zal ons plan de economische groei van 0,2 procent nu tot 3 procent volgend jaar verhogen? Ik kan u nog niet vertellen wat de bijdrage precies zal zijn. Maar het lijdt geen twijfel dat de hervormingen erg belangrijk zijn voor de economie en dat ze op langere termijn de concurrentie stimuleren.''

Een van de uitgestelde hervormingsplannen is de verandering in de voorwaarden en de verhoging van de tarieven voor de diensten die het Bureau voor Wetenschap verleent bij onderzoek en ontwikkeling in het bedrijfsleven. Shohat zei die maatregel te hebben opgeschort wegens klachten van grote hightech-bedrijven. ,,Ik neem aan dat we snel overleg hebben met de industrie over hun zorgen. In mijn visie is het geen ernstig probleem'', aldus de minister die zei zijn standpunt niet te hebben gewijzigd.

Niet alle hervormingen vereisen wetswijziging. Waar dat wel nodig is, zei Shohat het vertrouwen te hebben dat hij een meerderheid van de Knesseth achter zich krijgt. De voorstellen die hij als minister van Financiën in een vorig kabinet deed zijn vrijwel altijd ongewijzigd aanvaard. (Reuters)