Afrika

`Het Westen laat Afrika stikken', zo klagen de Verenigde Naties (NRC Handelsblad, 13 augustus). Wel, wel. Even voor de statistiek: in de afgelopen periode is door het Westen een bedrag van 1.600.000.000.000 dollars in Afrika gepompt - zestienhonderd maal duizend miljoen Amerikaanse dollars.

Voor dat geld is onder meer het volgende aangeschaft: een replica op ware grootte van de St. Pieterskerk te Rome, een Fokker 100, en wel de meest luxueuze die ooit is gebouwd, hoogovens waar geen schroot of erts voor is, autowegen waar geen verkeer voor is, vliegvelden waar geen vliegtuigen voor zijn en vice versa, kastelen in Zuid-Frankrijk voor de Afrikaanse machthebbers, Zwitserse bankrekeningen voor dezelfden, riante villa`s voor Winnie Mandela en dominee Allan Boesak, vele, vele Kalashnikovs en, zoals blijkt in Sierra Leone, vele, vele kapmessen. Deze lijst omvat slechts enkele voorbeelden van de wijze waarop ontwikkelings- en hulpgelden in Afrika zijn en worden besteed.

Niet `het Westen' laat Afrika stikken. Dat doet het continent helemaal zelf.

    • C.B.A. Göllner