Weer ruime zege hockeysters

Een wolkbreuk boven Keulen kon gisteren niet verhinderen dat de Nederlandse hockeysters ook hun tweede wedstrijd wonnen bij het Europees kampioenschap. Een dag na de monsterzege op België (15-0) was de ploeg van bondscoach Tom van 't Hek met 7-0 te sterk voor EK-debutant Litouwen. Na twee speelronden gaat Nederland alleen aan de leiding in groep A, gevolgd door Rusland dat twee punten minder heeft. De nummers één en twee plaatsen zich voor de halve finales.

De treffers op het drijfnatte kunstgras van hockeyclub Rot-Weiss Köln kwamen gisteren op naam van Suzan van der Wielen (2), Ageeth Boomgaardt (2), Dillianne van den Boogaard (2) en aanvoerster Carole Thate. Indrukwekkend was het spel van de regerend Europees kampioen ditmaal niet. Als excuus kon bondscoach Van 't Hek naderhand de weersomstandigheden aanvoeren. Het overtollige water maakte snelle combinaties vrijwel onmogelijk.

Met name strafcornerspecialiste Van den Boogaard ondervond hinder van het vele water. Pas bij haar elfde poging, na exact een uur spelen, sloeg de verdedigster raak. ,,Dillianne had geen vaste greep op haar stick'', verklaarde Van 't Hek na afloop. ,,Daardoor had ze minder controle dan anders over haar strafcorner. Bovendien maakten de vele plassen op het veld het aangeven van de bal ook een stuk moeilijker.''

Nederland stuit morgen op Frankrijk, dat gisteren zeer verrassend met 1-0 won van Schotland. Veel tegenstand verwacht Van 't Hek niet van de ploeg die donderdag met 3-1 verloor van Litouwen. Tot de halve finales van vrijdag blijft het behelpen. ,,We moeten onszelf nog een weekje bezig zien te houden'', besefte Van 't Hek. ,,Er zit niets anders op.''

Ook Duitsland, de andere titelkandidaat in Keulen, ondervindt tot dusverre weinig tegenstand. In groep B zette het gastland gisteren Oekraïne met 4-1 opzij. Middenveldster Becker nam opnieuw drie treffers voor haar rekening.