Waseige moet Belgen nieuw elan bezorgen

De Belgische voetbalbond (KBVB) heeft gisteren Robert Waseige aangesteld als bondscoach van de nationale ploeg. De benoeming van de 59-jarige oud-trainer van onder meer Charleroi volgde vlak na het ontslag van Georges Leekens. De tweedejaars bondscoach werd de laan uitgestuurd wegens de teleurstellende resultaten van de Rode Duivels in de oefencampagne ter voorbereiding op het EK, volgend jaar in België en Nederland.

Als een verrassing kwam het ontslag van Leekens niet. In de Belgische pers werd gisteren, twee dagen na de smadelijke nederlaag tegen Finland (3-4), al volop gespeculeerd over wie Leekens zou moeten opvolgen. Daarbij vielen telkens de namen van Anderlecht-trainer Jean Dockx, oud-international René Vandereycken en `vaderfiguur' Robert Waseige.

De keuze van de KBVB viel uiteindelijk op de laatste. De bijna 60-jarige Waseige, de afgelopen twee seizoenen oefenmeester van Charleroi, moet nog een contract tekenen, maar volgens het KBVB-bestuur zit hij in principe bij de eerstvolgende oefeninterland van de Belgen, op 4 september tegen Nederland, voor het eerst op de bank. De oud-speler van onder meer FC Luik en Racing White werd in 1986, '94 en '95 uitgeroepen tot Belgisch trainer van het jaar. Behalve bij Charleroi was hij werkzaam bij Winterslag, Standard, Lokeren, FC Luik en drie jaar geleden in Portugal, bij Sporting.

Aan Waseige de taak om de Belgen nieuw elan te bezorgen. Onder zijn voorganger gleden de Rode Duivels steeds verder af. Het dieptepunt volgde woensdag tegen het bescheiden Finland, nadat de ploeg eerder dit jaar ook al te kijk was gezet door achtereenvolgens Griekenland, Tsjechië, Bulgarije, Egypte en Roemenië. Tijdens een recente oefentrip naar Azië leek Leekens het vege lijf te redden. België speelde bij het toernooi om de Kirin Cup gelijk tegen Peru (1-1) en Japan (0-0), en behaalde een 2-1 overwinning op Zuid-Korea. Het bleek een eenmalige opleving, zoals de Finnen woensdag in Brugge bewezen. Bij het WK in Frankrijk strandde België vorig jaar al in de eerste ronde.

Leekens (50) wordt, vooral in de Belgische pers, voor de voeten geworpen dat door zijn toedoen enkele gezichtsbepalende spelers bedankten voor de nationale ploeg. Onder hen Luc Nilis (PSV), Gilles de Bilde (Sheffield Wednesday) en Enzo Scifo (Anderlecht). Geen van allen kon overweg met de eigengereide coach die twee jaar geleden Wilfried van Moer afloste. Zo had PSV'er Nilis geen goed woord over voor de tactiek die Leekens voorstond. Gisteren weigerde hij zijn gedwongen vertrek toe te lichten.

Zijn opvolger Waseige staat te boek als een doorgewinterde trainer. In de wandelgangen geldt hij als de ideale tussenpaus. Zijn naam werd in het verleden al vaker genoemd als mogelijke bondscoach. De Vlamingen verzetten zich daar lange tijd tegen omdat Waseige Franstalig is. Aan dat bezwaar werd nu voorbijgegaan.

Ook Finland benoemde een nieuwe bondscoach. De nationale voetbalbond wees gisteren Antti Muurinen aan als opvolger van de huidige trainer-coach, de Deen Richard Möller-Nielsen. Diens contract loopt medio volgend jaar af. Muurinen, dit seizoen nog coach van HJK Helsinki, tekende een verbintenis voor twee jaar met een optie voor nog twee jaar.