Vijandig bod op twee koperproducenten in VS

Na de fusiegolf in de aluminiumindustrie komt ook een concentratieproces op gang in de kopermijnbouw. Phelps Dodge, de grootste producent in de Verenigde Staten, kwam gisteren met biedingen van in totaal 2,7 miljard dollar (5,5 miljard gulden) op de Amerikaanse concurrenten Asarco en Cyprus Amax.

De directies van Asarco en Cyprus wezen het voorstel af. Ze houden vast aan hun plan om met elkaar te fuseren, een plan dat ze al in juni hadden aangekondigd. Samen worden ze de grootste particuliere koperproducent ter wereld. Marktleider in de sector is het Chileense staatsbedrijf Codelco.

In de aluminium-industrie zijn deze maand al twee fusies aangekondigd. Eerst de combinatie van het Canadese Alcan met het Franse Pechiney en het Zwitserse AluSuisse en daarna van het Amerikaanse Alcoa met het eveneens Amerikaanse Reynolds. Zowel de aluminium- als de koperproducenten proberen tot kostenbesparing te komen via krachtenbundeling. Beide bedrijfstakken hebben te maken met lage rendementen als gevolg van overcapaciteit en het lage prijspeil van metalen.

Als Phelps Dodge in zijn opzet slaagt, ontstaat een groep met een jaaromzet van bijna 8 miljard dollar en een marktaandeel in de wereldkoperproductie van 16 procent, ongeveer even groot als dat van Codelco. Phelps Dodge had vorig jaar een omzet van 3 miljard dollar, Cyprus Amax 2,6 miljard dollar en Asarco 2,2 miljard dollar. (DPA, KRF, ANP)