TAART MET ROQUEFORT

Eten in het restaurant van Château d'Isis in Saint Julien de la Nef in de Cévennes is zo ontspannen dat je het gevoel hebt bij iemand thuis te zijn. Bij ons bezoek draaide in de open haard een prachtige lamsbout aan het spit en waren roosters klaargelegd voor het roosteren van eendenborsten. Het lamsvlees komt van een biologische boerderij en de groenten worden biologisch verbouwd. De eendenborst, de beste die ik ooit heb gegeten, wordt in de buurt van Toulouse ingekocht. Zoetwatervis en rivierkreeftjes komen uit de rivier de Vis, vlakbij het château. Patés, jams en taarten worden zelf gemaakt. Hieronder het recept voor een lekkere taart van roquefort en tomaat uit hun keuken. Maak eerst het korstdeeg. Doe de bloem in een kom en schep er het zout door. Snijd de boter in kleine stukjes en doe ze in de kom met het bloem. Snijd de boter door de bloem met een deegsnijder of met twee messen tot u een mengsel hebt dat op fijn broodkruim lijkt. Voeg om te beginnen 3 eetl. van het ijskoude water toe en meng met een vork. Vorm het mengsel tot een bal deeg. Voeg als het nog te droog is geleidelijk wat water toe tot u een samenhangende bal hebt. Wikkel het deeg in folie en leg het ten minste 2 uur in de koelkast, of tot het stevig aanvoelt. Verwarm de oven voor op 200° C. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak en bekleed er een quichevorm van 25 cm doorsnee mee. Bekleed het deeg met aluminiumfolie en vul dan met gedroogde bonen, rijst of bakerwtjes. Zet de taartbodem 10 minuten in de oven. Neem hem uit de oven, schep de bonen er uit (u kunt ze bewaren en meermaals gebruiken) en trek de folie voorzichtig van het deeg. Zet de taartbodem nog ca. 5 min. in de oven, of tot het deeg goudgeel is. Neem uit de oven en laat afkoelen. Snijd korst van de Roquefort en snijd de kaas dan in dunne plakken. Leg de plakken overlappend over de afgekoelde taartbodem. Snijd de tomaten in plakken van circa 1 cm dik en schik ze in een cirkelpatroon op de kaas tot die helemaal bedekt is. Maal er royaal zwarte peper over en zet de taart ca. 20 min. in de oven tot de kaas net gesmolten is. De tomaten moeten nog er vrij stevig uitzien. Neem de taart uit de oven en laat hem ca. 10 min. afkoelen voor u hem in punten snijdt.

    • Kim Maclean