Super baarmoeders

`Body snatchers' zijn buitenaardse, buitenlichamelijke, wellicht plantaardige, superbaarmoeders die binnen minuten, in de buurt van een slapende mens, lange uitlopers ontwikkelen. De stengels houden het midden tussen de wortels van uitgelopen aardappelen en witte slangen. Ze dringen neus, ogen, oren, mond en wellicht ook ongetoonde andere lichaamsholten van onschuldig slapenden binnen en zuigen ingewanden en persoonlijkheid eruit.

De film Body Snatchers laat zien hoe dat gebeurt. Het is de derde verfilming van een beroemd horror-SF-boek van Jack Finney. Het verhaal appelleert aan twee basale menselijke angsten: dat je tijdens je slaap iets vreselijks overkomt en dat een geliefde opeens in een koele afstandelijke persoon verandert.

De body snatchers werken 's nachts als je slaapt. In de vruchtwaterzak van het baarmoederorganisme groeit binnen een paar uur een kopie van de uitgezogen mens. De resten kunnen met stoffer en blik worden opgeveegd, zo efficiënt verloopt het proces. De kopie heeft alle uiterlijke kenmerken van de overgenomen persoon, maar ontbeert menselijke emotie. Het is dus geen kloon, het betreft een andere soort en andere levensvorm, met geheimzinnige weefselstructuur en lichaamssappen, die zich temidden van de menselijke soort een tijdlang kan handhaven.

De hoofdpersoon verliest achtereenvolgens haar stiefmoeder, vader en broertje. Het is om gek van te worden, maar gelukkig houdt haar vriendje (de helicopterpiloot) het hoofd koel. De uiteindelijke uitweg uit alle ellende, met achterlating van de drie getransformeerde gezinsleden, loopt dus door de lucht. Dat is het hele verhaal. Het motief van de buitenaardse wezens is volstrekt onduidelijk, behalve dat ze de instandhouding van het ras belangrijker vinden dan die van het individu. Darwiniaans wijken ze daarin niet veel af van de mens die als soort ook niet ongeslaagd is. Qua ideeënrijkdom boeit Body Snatchers ook niet. Blijven over de horrorscènes en de uiteindelijke strijd tussen `pods' en mens. Wie wint is allerminst verrassend. De strijd is alleraardigst uitgewerkt.

Body Snatchers (Abel Ferrara, VS, 1993), RTL4, 23.40-1.15u.

    • Wim Köhler