Spreekkoren?

Scheidsrechter Dick Jol legde vorig week het duel FC Den Bosch-Feyenoord tijdelijk stil vanwege kwetsende spreekkoren van de aanhang van Den Bosch. Wat kan of moet er gedaan worden tegen verbaal geweld in voetbalstadions?

Fred van der Hoorn, aanvoerder van FC Den Bosch: ,,Het is verschrikkelijk dat supporters van Den Bosch dit soort teksten roepen, al wil ik ze liever geen supporters noemen. Je kunt wel eens vloeken, maar als je iemand de meest erge ziektes toewenst, ga je te ver. Als aanvoerder ben ik op die gasten afgestapt, maar ze stonden helemaal stijf van de alcohol of andere troep en wisten niet eens waar ze waren. De politie moet dat soort lui keihard aanpakken. Als je 150 agenten kunt optrommelen, zet er dan een paar in de vakken, pak die lui op en geef ze een zo zwaar mogelijke straf. De club, de spelers en de goedwillende supporters moeten voor het wangedrag van die paar idioten bloeden. Dat is toch de omgekeerde wereld?''

Bart van der Westen, woordvoerder van de politie district Den Bosch: ,,Het is wettelijk verboden iemand te beledigen, dus moet er bij verbaal geweld worden opgetreden. In de praktijk is het echter moeilijk iets te doen tegen kwetsende spreekkoren. De dader moet op heterdaad betrapt worden. En juist in de vakken zelf is weinig politie aanwezig omdat de meeste rottigheid doorgaans buiten het stadion plaatsvindt. Tijdens de wedstrijd zijn wel video-opnamen gemaakt, maar daar zit geen geluid bij. Je kunt dan wel kijken wie zijn mond opendoet, maar misschien roept diegene wel gewoon `hoera'. En probeer in een vak met honderden mensen maar eens uit te vinden wie wat roept. Een agent moet toevallig naast zo'n supporter staan om proces-verbaal te kunnen opmaken, mits de scheidsrechter aangifte doet natuurlijk.''

Petra van Rooij, woordvoerder van de KNVB: ,,Over eventuele maatregelen tegen beledigende spreekkoren maakt een scheidsrechter voor aanvang van de wedstrijd afspraken met de thuisspelende club, de politie, de officier van justitie en andere betrokkenen. Als supporters in de betreffende vakken tevergeefs zijn gewaarschuwd, kan een duel tijdelijk worden gestaakt of zelfs helemaal worden opgeschort. Vervolgens wordt bepaald of de thuisspelende club voldoende heeft gedaan om de spreekkoren te voorkomen. Zo nee, dan kan de club een boete van ten hoogste 200.000 gulden of een opschorting van het recht op kaarten voor uitwedstrijden tegemoet zien. Ja, de club wordt benadeeld voor het wangedrag van de eigen aanhang, want daar ligt nu eenmaal een groot deel van de verantwoordelijkheid.''

Piet Romeijn, oud-voetballer van Feyenoord en eerste gebruiker van de term `hondelul': ,,Dick Jol kreeg vorige week de meest vreselijke ziektes naar zijn hoofd geslingerd. In mijn tijd hoorde je zulke taal niet. Natuurlijk werd er wel eens wat geroepen, ook door het publiek, maar nooit zulke erge dingen. Het is tegenwoordig altijd schreeuwen en vechten voor, tijdens en na de wedstrijden. Absurd gewoon. Dat Jol de boel heeft stilgelegd, vind ik niet meer dan normaal. Zijn voorbeeld zou door alle scheidsrechters gevolgd moeten worden.''

Jan Schouten, voorzitter van FC Den Bosch: ,,Dick Jol heeft een heel goede beslissing genomen door de wedstrijd te onderbreken. Het is voor het eerst sinds tijden dat FC Den Bosch met dit soort wangedrag wordt geconfronteerd. De laatste jaren hebben we geen last gehad van verbaal geweld. Dat is gelukt dankzij voorbesprekingen waarin we de supporters wijzen op het grote belang van zelfcorrectie. Supporters moeten elkaar aanspreken op verbaal wangedrag. Dat is tijdens het duel tegen Feyenoord helaas niet gebeurd en dus zullen we het besef van de eigen verantwoordelijkheid weer moeten activeren. In dat kader zal de aanvoerder voorafgaand aan de wedstrijd tegen De Graafschap namens de spelersgroep het publiek toespreken. Ook wordt er een tekst uitgedeeld waarin wordt gewezen op het onfatsoenlijke en onmenselijke van verbaal geweld. Daarnaast proberen we aan de hand van videobeelden de schuldigen op te sporen en te straffen.''

    • Annemarie van der Tuijn