Slappe beurs dimt animo voor effectentransacties

Opnieuw hield de angst voor een oplopende rente de beurs in zijn greep. Een kleine opleving op maandag en dinsdag werd aan het eind van de week weer grotendeels teniet gedaan. Daar kon een golf van overwegend gunstige halfjaarcijfers weinig aan veranderen.

Sinds het begin van dit jaar heeft de AEX een marginale paar procent winst geboekt. Cijfers van ABN Amro en de Rabobank gaven deze week enig inzicht in de vraag of die matige prestaties invloed hebben op het Nederlandse animo voor beleggen.

Bij de lokale banken van de Rabobank is het aantal beleggers sinds eind juni 1998 gegroeid met 17 procent. Deze groeicijfers geven een indicatie voor het enthousiasme in heel Nederland. Volgens directievoorzitter Smits houdt de Rabobank zijn marktaandeel immers op constant niveau.

Het toegenomen aantal beleggers deed wel veel minder transacties. Het aantal effecten- en optieorders dat de Rabobank verwerkte lag in de eerste zes maanden van dit jaar iets boven het miljoen, een daling met 25 procent. Ook ABN Amro signaleerde in Nederland een verminderd animo voor met name optietransacties. Die ontwikkeling resulteerde onder meer in een marginale groei van de provisies bij de divisie Nederland.

Bij de Rabobank daalde de effectenprovisie met 23 procent tot 194 miljoen euro. Dat was niet alleen een gevolg van een dalend aantal transacties, maar ook van het toenemend aantal klanten dat de telefoon of Internet gebruikt. In de eerste zes maanden van dit jaar werd 37 procent van de beleggingsorders geplaatst via het relatief goedkope Internet of de telefoonlijn. Internet was in de eerste helft van 1998 nog goed voor 3 procent van de orders en nam in de eerste helft van 1999 9 procent voor zijn rekening.

Particulieren hebben zich volgens Smits niet laten afschrikken door de problemen met het beheer van effectenportefeuilles bij vijf lokale Rabobanken (Doetinchem, Apeldoorn, Leek, Eindhoven en Amsterdam). Volgens financieel directeur W. van den Goorbergh van de Rabobank zijn met de betrokken klanten schikkingen getroffen voor een bedrag van in totaal 30 tot 35 miljoen gulden. Op verzoek van De Nederlandsche Bank haalt de centrale Rabobankorganisatie dit najaar de teugels van de lokale banken aan.

Vanaf september of oktober zal een centraal bureau toezien op het effectenbeheer bij de ruim vierhonderd lokale banken. In een nieuw computersysteem zal bovendien nauwgezet worden bijgehouden welke zekerheden en verplichtingen de lokale banken zijn aangegaan. In het uiterste geval, als lokale banken er niet in slagen te voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen zal het vermogensbeheer zelfs worden uitbesteed aan Rabo-dochter Schretlen.