Servische oppositie ruziet voort

De Servische oppositieleider Vuk Draškovic sluit elke samenwerking met zijn rivaal Zoran Djindjic uit. De vijanden hadden gisteren, een dag na een gezamelijke betoging tegen Miloševic die meer dan 100.000 betogers op de been bracht, bittere kritiek op elkaar.

Draškovic zei dat Djindjic' Democratische Partij stemming tegen hem had gemaakt tijdens de betoging. Draškovic' toespraak werd herhaaldelijk onderbroken door gefluit en gejoel, na afloop werden er flessen naar hem gegooid. ,,De Democratische Partij wilde ons kennelijk een boodschap sturen. Die is ontvangen en begrepen'', aldus Draškovic.

Ook Djindjic ging op het incident in. ,,Mensen zijn nogal teleurgesteld als ze ondanks de hitte en bezinetekorten in Belgrado samenkomen en dan moeten luisteren naar iemand die zegt dat ze beter thuis kunnen blijven.''

Djindjic verwees naar het feit dat Draškovic, in tegenstelling tot andere oppositieleiders, geen voortijdig vertrek van president Miloševic en een interim-regering wenst. Draškovic had op de dag van de betoging een gesprek met Miloševic en steunde daarna in zijn toespraak diens voorstel tot snelle verkiezingen - voor de winter invalt en de Serviërs geconfronteerd worden met kou en gebrek. Draškovic besloot de menigte overigens pas toe te spreken toen duidelijk werd dat de betoging een succes was.

Mladjan Dinkic van de economengroep G-17 zei ermee op te houden als de oppositie zich niet snel verenigt. Ook hij keerde zich tegen Draškovic, die één-tweetjes met Miloševic zou opzetten en de menigte wilde manipuleren. ,,Deze regering kan nergens heen. Men is geïsoleerd en blut en beseft dat het binnen een maand voorbij kan zijn. Maar sommige oppositieleiders lijken dat niet in te willen zien.''

Volgens de Servische staatsmedia is de betoging van donderdag uitgelopen op ,,een compleet fiasco''. De bladen Politika en Borba, de staatstelevisie en het persbureau Tanjug gebruikten allemaal dezelfde kwalificatie in hun verslagen over de betoging in Belgrado. De staatstelevisie oordeelde dat ,,de door de NAVO georganiseerde'' manifestatie neerkwam op een ,,faillissement'' voor de Amerikaanse Balkangezant Robert Gelbard, die twee maanden aan de voorbereiding zou hebben gewerkt. De officiële media schatten het aantal betogers op 25.000 en onderstreepten de meningsverschillen tussen de oppositieleiders die aan het daglicht traden. ,,We weten niet wie teleurgestelder was: de organisatoren, de deelnemers of hun chefs en mentors, de NAVO'', aldus de staatstelevisie. (AFP)