Sensationele start

Vorige week werd het enige bridgefestival gehouden dat ons land rijk is, de Holland Casino Bridgeweek in Scheveningen. De goden waren de organisatie gunstig gezind, want het weer was over het geheel genomen miserabel. Dat verklaart wellicht de meer dan gemiddelde belangstelling voor dit evenement. Dat het geijkte contingent toernooitijgers de hoofdprijzen in de wacht sleepte kwam niet als een verrassing, maar wel de fenomenale start die een relatief onbekende speler op tafel legde. Het gebeurde op een spel uit het open paren toernooi:

Noord gever

Noord

NZ kw.

♠ 10

♡ 8 3 2

♦ H 10 8 6 2

♣ B 9 6 2

West

Oost

♠ 9 6 5 4 2

♠ A V

♡ A 5

♡ H V B 9 7

♦ 5 3

♦ A V B 7

♣ H 10 4 3

♣ 8 5

Zuid

♠ H B 8 7 3

♡ 10 6 4

♦ 9 4

♣ A V 7

West

Noord

Oost

Zuid

pas

1♡

1♠

dbl1)

pas

3SA

pas

pas

pas

1) negatief.

Gezien de positie van ♣A kan 3SA niet down. Aan alle tafels werden dan ook in OW, afhankelijk van het tegenspel, negen of meer slagen gemaakt. Behalve aan de tafel van Mark Thiele uit Leiden. Hij zat zuid en kwam uit met een sensationele ♣V! De leider kon natuurlijk simpel de vrouw met de heer dekken om daarna op de ruitens af te gaan. Hij haalt dan een slagje of tien à elf. Oost, een ervaren Meesterklasser, was er echter van overtuigd dat ♣A bij noord zat en ♣B bij zuid. Hij legde daarom heel begrijpelijk een kleintje in de eerste slag. Noord mocht immers niet aan slag komen, vanwege de nare schoppenswitch. Toen ♣V hield, speelde Thiele doodleuk de zeven door. De leider, die vol vertrouwen de tien in de dummy liet bijspelen, viel zo ongeveer van zijn stoel toen noord de boer produceerde. Het schoppennaspel was even vanzelfsprekend, als dodelijk. De duivelse uitkomst bezorgde NZ uiteraard de volle top.

Het mixed parentoernooi was een prooi voor Hetty Maywald en Marco ter Laare uit Den Haag. Ter Laare is een bijzonder sluwe speler, begiftigd met een fabelachtige afspeeltechniek. Hij haalt met regelmaat een of twee slagen meer dan de rest van het veld. Toch waakt Ter Laare ervoor dat het natuurlijk evenwicht niet al te veel wordt verstoord omdat hij een notoire overbieder is: hij biedt vaak een of twee slagen te hoog. Over volgbiedingen heeft hij trouwens een bijzondere filosofie. Daar doet hij in eerste instantie helemaal niet aan mee. Hij laat eerst de tegenpartij uitrazen en bepaalt dan in een keer zelf het eindcontract; soms met een pas, vaak met wat anders. Uit de mixed een karakteristiek voorbeeld van Ter Laare's goud gevoel voor timing:

Oost gever

Noord

OW kw.

♠ A B 3 2

♡ A 8 7

♦ V 10 8 6

♣ 7 2

West

Oost

♠ H 8

♠ V 10 9 7 5 4

♡ H 9 5 4

♡ V B 3

♦ H B 4

♦ 7

♣ H V 8 6

♣ B 5 3

Zuid

♠ 6

♡ 10 6 2

♦ A 9 5 3 2

♣ A 10 9 4

West

Noord

Oost

Zuid

Ter Laare

Maywald

pas

pas

1SA

pas

2♡1)

pas

2♠

3♦

3♠

4♦

pas

pas

4♠

pas

pas

dbl

pas

pas

pas

1) transfer

De gedoubleerde deelscore ging drie down (800), want de verdediging maakte een klaverenaftroever en ♣A, ♦A, ♡A, troefaas en troefboer. OW hadden op dat moment nog een hele week bridge te gaan, maar wilden daar eventjes niet aan denken.

    • Jan van Cleeff