Russisch budget zeer Spartaans

Een team van het Internationale Monetaire Fonds is gisteren in Moskou begonnen met het bestuderen van de ontwerpbegroting van de Russische regering voor 2000, die door analisten wordt beschreven als `bijzonder Spartaans'. Zo Spartaans, vrezen zij, dat de integrale uitvoering ervan niet erg waarschijnlijk is.

De zojuist aangetreden regering van de nieuwe premier Poetin kwam donderdag al met het nieuwe budget voor volgend jaar en zal dat volgende week voorleggen aan het parlement, de Doema. Die moet het ontwerp in vier lezingen goedkeuren of niet, een proces dat doorgaans maanden duurt. Temeer daar het door communisten geleide parlement maant tot forse verhogingen van de uitgaven. Daar komt bij dat Rusland parlementaire verkiezingen tegemoet ziet in december en presidentiële verkiezingen in de zomer van 2000. En bij dat soort gelegenheden pleegt de druk tot meer uitgaven hoog op te lopen.

Tegelijk staan de Russen onder zware druk van het IMF, hun grootste bron van financiële bijstand, om de uitgaven juist te beknotten en de inkomsten te vergroten, met name door een verbetering van de notoir slechte belastinginning.

,,Op zich is het een verstandig budget'', oordeelt John Orford, een econoom van de Londense investment bank Robert Flemmings. ,,Maar de grote vraag is of zij ermee kunnen werken aan de vooravond van belangrijke verkiezingen.''

Intussen wordt de Russische economie geplaagd door wanbetaling en directe ruilhandel waardoor de belastingdienst enorme bedragen misloopt, aldus analist Sergei Proednik van effectenkantoor Troika Dialog in Moskou. ,,Daar komt bij dat de kapitaalvlucht alleen maar toeneemt zolang president Jeltsin elke paar maanden de premier vervangt en het leger oorlog laat voeren met islamitische guerrillastrijders in de Kaukasus.'' (AP)